Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Grand Theft Auto IV (ps3, xbox 360)

Πλέον το GTA IV έχει κυκλοφορήσει εδώ και 1 ημέρα (29 Απριλίου) και από παντού έχει πάρει κάτι παραπάνω από διθυραμβικές κριτικές. Μέχρι στιγμής στο ps3 o τίτλος έχει βαθμολογηθεί κατά μέσο όρο με με 99,6% σε 20 reviews ενώ στο xbox 360 με 98,8% σε 34 review. H συντριπτική πλειοψηφεία του ειδικού τύπου, ή καλύτερα οι πάντες, είναι κατενθουσιασμένοι με τον τίτλο. Φυσικά οι πωλήσεις που αναμένεται να κάνει είναι εξαιρετικά μεγάλες αποφέροντας έναν πακτωλό χρημάτων στην Rockstar που πιθανότατα θα συνοδεύεται και από κύματα αντιδράσεων από τρίτους, που δεν έχουν σχέση με το χόμπυ και την videogame βιομηχανία γενικότερα, λόγω του περιεχομένου του τίτλου (βία, βωμολοχίες, πορνεία, ναρκωτικά, ρατσισμός κ.α.). Εγώ βέβαια στο παρόν κείμενο δεν θα επικεντρωθώ σε αυτό άλλωστε την άποψη μου σχετικά με την βία που υπάρχει στα videogames την εξέφρασα πριν αρκετό καιρό σε σχετικό άρθρο του οποίου παραθέτω το link -->> http://mankap.blogspot.com/2008/01/videogames.html

απλώς θα αναφέρω αυτό και τίποτα άλλο, ότι δηλαδή το συγκεκριμένο videogame απευθύνεται σε ενήλικα άτομα, δηλαδή από 18 ετών και άνω, οπότε σε περίπτωση που φθάσει και στα χέρια ανηλίκων για αυτό δεν ευθύνεται ο συγκεκριμένος τίτλος και γενικότερα δεν είναι πρέπον να κατηγορείται για αυτό σύσσωμη όλη η videogame βιομηχανία αλλά αλλού θα πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια τα οποία τα αναφέρω στο κείμενο του οποίου το link παρέθεσα προηγουμένως.


Tώρα θα αναφέρω κάποια πράματα για το GTA IV: πρόκειται ίσως για το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα sandbox videogame, δήλαδή ενός είδους videogame το οποίο δεν το χαρακτηρίζει η γραμμικότητα, από το Α σημείο στο Β - και από το Β στο Γ κ.ο.κ., αλλά αντιθέτως χαρακτηρίζεται από πλήρη ή σχεδόν πλήρη ελευθερία στο gameplay. Στην προκειμένη περίπτωση στη σειρά Grand Theft Auto και ειδικότερα στο GTA IV για το οποίο και γράφω, μπορείς να κάνεις ότι σχεδόν φαντασθείς σε μια εικονική μεγαλούπολη των Η.Π.Α. , να οδηγήσεις αυτοκίνητα, αεροπλάνα, ελικόπτερα, μηχανές, ταχύπλοα σκάφη,να κανεις τον πυροσβέστη, τον αστυνόμο, να φέρεις εις πέρας βρώμικες δουλειές για ανθρώπους του υποκόσμου, να συμμετάσχεις σε αγώνες ταχύτητας, να πας σε bar, εστιατόρια και άλλα μέρη διασκέδασης και πολλά πολλά άλλα τα οποία τώρα μου διαφεύγουν.



H πόλη όπου διαδραματίζεται το GTA IV είναι μια ψηφιακή εκδοχή της Νέας Υόρκης που ακούει στο όνομα Liberty City. Στην Liberty City λάμβανε χώρα και το GTA III (playstation 2), αλλά η Liberty City του GTA III με αυτήν του GTA IV σχεδιαστικά και γενικότερα από άποψη γραφικών και μεγέθους είναι η μέρα με τη νύχτα. Το έργο των προγραμματιστών της Rockstar στην εκ νέου απεικόνιση της πόλης στο νέο παντοδύναμο hardware των ps3 και xbox 360 είναι πραγματικά αξιέπαινο, με ένα πραγματικά τεράστιο draw distance, μπορείς να δεις έως εκεί που παέι το μάτι σου, με real time shadows, εξαιρετικό animation και real time effects ενώ και η artificial intelligence των npcs (non playable characters) είναι πολύ καλή. Εν κατακλείδη οι δημιουργοί του GTA IV δημιούργησαν έναν "ζωντανό" κόσμο. Το δυνατότερο (όχι βέβαια πως οι υπόλιποι τομείς υστερούν) όμως σημείο του GTA IV είναι το εξαιρετικό του gameplay. Στο σενάριο του game κάνεις διάφορες δουλειές, όπως ξεκαθάρισμα λογαριασμών, προειδοποιήσεις, δολοφονίες, παράνομες μεταφορές διαφόρων πραγμάτων κ.α. για ανθρώπους όπως είπα και παραπάνω του υποκόσμου. Υπολογίζεται ότι για την ολοκλήρωση του βασικού σεναρίου απαιτούνται περίπου 40 ώρες. Απο εκεί και πέρα υπάρχουν άλλα χίλια δύο πράματα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί ο gamer, όπως δευτερύουσες αποστολές, αποστολές ταξί, καταδίωξη παρανόμων, αγώνες ταχύτητας με αυτοκίνητα, διάφορες πτητικές αποστολές, εύρεση των crazy jump και πολλά άλλα. Επίσης ένα παντελώς νέο στοιχείο είναι η προσθήκη στο GTAIV multiplayer mode. Μέχρι και 64 gamers μπορούν να παίξουν μεταξύ τους σε όλη την Liberty City ή σε τμήματα αυτής. Yπάρχουν αρκετά διάθεσιμα modes για το online κομμάτι του παιχνιδιού μεταξύ των οποίων το deathmatch και το racing mode. Τέλος η γκάμα τραγουδιών που επιλέχτηκαν για να παίζουν από τα ραδιόφωνα των αυτοκινήτων είναι εντυπωσιακή.


Στο διαταύτα, μπορώ να πω ανεπίφυλακτα πως το GTA IV είναι ένα game διαμάντι από τα καλύτερα που έχω παίζει (- παίζω) ποτέ και το συνιστώ χωρίς δεύτερη σκέψη στους κατόχους ps3 και xbox 360 (στην GTA IV έκδοση της κονσόλας της microsoft θα διατεθεί αργότερα και επιπλέον περιέχομενο μέσω downlaod) ενώ όσοι gamer δεν έχουν καμιά από τις δύο κονσόλες είναι καιρός πια να πάρουν μια εκ των δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: