Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Eντυπώσεις Devil May Cry 4 (PS3)

Έχοντας τερματήσει το Devil May Cry 4 (DMC4) στο επίπεδο δυσκολίας Devil Hunter (κάτι σαν Hard Mode δηλαδή) θα αναφέρω συνοπτικά τις εντυπώσεις που αποκόμισα από το game.

Kαταρχήν για όσους δεν ξέρουν το DMC4 είναι ένα action/hack & slash game. Bέβαια υπάρχουν και πυροβόλα όπλα όπως πιστόλια, μπαζούκας κτλ αλλά αυτά δεν παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στο action τμήμα του franchise (το οποίο action τμήμα καλύπτει πάνω από το 90% του συνολικού gameplay). Yπάρχουν και κάποιοι λιγοστοί και συνάμα υποτυπώδεις γρίφοι και φυσικά δεν λείπουν και τα boss τα οποία συνήθως είναι αρκετά εντυπωσιακά. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του franchise είναι τα stylish points, δηλαδή όσο πιο εντυπωσιακά σκοτώνεις τους εχθρούς - τέρατα του παιχνιδιού, μέσω εντυπωσιακών combos, τόσους περισσότερους πόντους μαζεύεις στο τέλος του κάθε κεφαλαίου.


Μέχρι στιγμής κυκλοφόρησαν τέσσερις DMC τίτλοι (το DMC4 που κυκλοφόρησε τον περασμένο Φεβρουάριο για ps3, xbox 360 είναι ο πιο πρόσφατος) με το DMC2 να θεωρείτε το χειρότερο επεισόδιο της σειράς σύμφωνα με την πλειοψηφία του ειδικού τύπου, αλλά το σημαντικότερο των fans. Αλλά ας πάμε στο DMC4..

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στο σενάριο του τίτλου για να μη χαλάσω τις εκπλήξεις σε όσους δεν το έχουν αλλά σκοπεύουν να πάρον το game. To μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σεναριακά το DMC4 έχεις αρκετές ανατροπές και με την εισαγωγή νέων προσόπων διευρύνεται ο κόσμος του όλου franchise. Eπίσης χρονικά όσον αφορά την γενική ιστορία του franchise οι DMC τίτλοι τοποθετούνται στην εξής σειρά: DMC3 >> DMC1 >> DMC4 >> DMC2. Δηλαδή σεναριακά το DMC3 είναι το παλαιότερο και το DMC2 το νεότερο.


Τώρα, το gameplay του DMC4 γενικά πατάει πάνω σε αυτό των προηγούμενων DMC τίτλων και ακόμη πιο συγκεκριμένα πάνω στο gameplay του DMC3. Oπότε ως προς αυτόν τον τομέα μην περιμένετε να δείτε εκ θεμελίων προς το καλύτερο αλλαγές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το DMC4 παίρνει αυτούσιο τo gameplay του DMC3 καθώς υπάρχουν σαφείς βελτιώσεις και προσθήκες. Η σημαντικότερη προσθήκη είναι αυτή του νέου χαρακτήρα, με τον οποίο παίζεται το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, που διαθέτει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το οποίο οδηγεί σε άλλη στρατηγική προσέγγιση του gameplay. Αυτό το νέο χαρακτηριστικό δεν είναι άλλο από το devil bringer το οποίο ουσιαστικό είναι ένα τρίτο είδος επίθεσης, πέρα από το ξίφος και το πιστόλι, που διαθέτει ο συγκεκριμένος χαρακτήρας. Το devil bringer δίνει την δυνατότητα στον gamer να πραγματοποιήσει εντυπωσιακές λαβές οι οποίες διαφέρουν από εχθρό σε εχθρό μέσα στο game. Aυτή τη δυνατότητα δεν την διαθέτει ο δεύτερος χαρακτήρας με τον οποίο παίζεται 6 (αν θυμάμαι καλά) από τα συνολικά 20 κεφάλαια του παιχνιδιού, και αυτό είναι κάτι παραπάνω από εμφανές στο gameplay καθώς κατά κάποιο τρόπο και με τη βοήθεια του devil bringer έχετε ακόμη μια επιθετική επιλογή τόσο για τους απλούς εχθρούς αλλά ακόμη σημαντικότερα για τα boss ή τουλάχιστον για κάποια από αυτά. Βέβαια το devil bringer ίσως να αντισταθμίζει και το γεγονός ότι ο χαρακτήρας που το διαθέτει έχει γενικά λίγο πιο αδύναμες επιθέσεις από τον άλλο χαρακτήρα που και αυτός διαθέτει κάποιες δικές του ικανότητες οι οποίες όμως δεν είναι "τρίτη επίθεση" αλλά ουσιαστικά βελτιώσεις προυπαρχόντων επιθετικών του δυνατοτήτων. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι γενικά ως προς το επίπεδο δυσκολίας του, το DMC4 είναι λίγο ευκολότερο σε σχέση με τα προηγούμενα επεισόδια της σειράς και ότι αφού ο gamer τερματήσει το game σε κάποιο επίπεδο δυσκολίας μπορεί να μεταφέρει τη συνολική του βαθμολογία και από τα 20 κεφάλαια του τίτλου στο ps network μάζι με τις βαθμολογίες άλλων gamer απ' όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά τα γραφικά του τίτλου εντυπωσιάζει η λεπτομέρεια στους χαρακτήρες και στα περιβάλλοντα, ο εντυπωσιακός φωτισμός και το ρευστό animation που είναι κολλημένο στα 60 frames/second. Ως προς το art direction ο τίτλος είναι εκπληκτικός και συνίσταται ως επί το πλείστον από επιβλητικά γοτθικά κτήρια - τοπία, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό που βλέπεις καθώς παίζεις σε "μαγεύει" όπως πχ όταν εν μέσω χιονοθύελας με πανσέληνο αντικρήζεις στο βάθος ένα επιβλητικό κάστρο. Μοναδική παραφωνία κετεμέ είναι οι σκιές. Πολλές από αυτές δεν είναι real time ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που είναι επιεικώς απαράδεκτες για μια κονσόλα σαν το ps3, θυμίζοντας σκιές από το DMC3!

Εν τέλει το DMC4 είναι ένα game που κατά τη γνώμη μου δεν θα πρέπει να λείπει από την συλλογή ενός φίλου των action/hack & slash game πόσο μάλλον ενός DMC fan καθώς διαθέτει εξαιρετικό gameplay το οποίο συνεχίζει επάξια την φήμη του DMC franchise πάνω σε αυτόν τον τομέα συν τη συνοδεία ενός αρκετά ενδιαφέροντος σεναρίου. Πιστεύω ότι είναι το καλύτερο επεισόδιο όλου του franchise.

Δεν υπάρχουν σχόλια: