Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Ένα μαγευτικό videogame..

Ένα μικρό αγόρι, ένα μαύρο ρωμαλέο άτι και μια υπνωτισμένη, αναίσθητη κοπέλα, ταξιδεύουν μέσα από ειδυλλιακά μέρη τα οποία χαρακτηρίζονται από μία επιβλητικότητα αλλά ταυτόχρονα και από απέραντη μοναξιά, καθώς επικρατεί παντού σιωπή και απόλυτη ηρεμία. Διασχίζουν μια επιβλητική γέφυρα, καταλήγοντας σε ένα κτίριο με γιγαντιαία αγάλματα δεξιά και αριστερά. Το αγόρι τοποθετεί το μικρό κορίτσι σε ένα αντικείμενο, που μοιάζει με βωμό. Ο σκοπός είναι ευγενής: το αγόρι, ο Wanda, έχει ως στόχο να ξυπνήσει το κορίτσι από τον αιώνιο ύπνο στον οποίο έχει υποπέσει, πολεμώντας και νικώντας - με την βοήθεια του πιστού του αλόγου Agro και έχοντας μόλις ένα μικρό σπαθί και ένα τόξο - έναν αριθμό τεράστιων πλασμάτων, τους κολοσσούς. Πρόκειται για κάτι τόσο όμορφο, που παραπέμπει σε ανώτερα ιδανικά και αξίες όπως αυτά της αυτοθυσίας, του ιπποτισμού, της ευγένειας και του ηρωισμού. Έννοιες οι οποίες στην σήψη της σήμερα διαμορφωμένης κοινωνίας μοιάζουν γραφικές (μαζί με αυτούς που τις αντιπροσωπεύουν), δίχως λόγο ύπαρξης, ενώ πολλοί δεν μπορούν καν να τις αντιληφθούν, να τις εκτιμήσουν και να εμπνευστούν από αυτές.
Το Shadow Of The Colossus (SOTC) κυκλοφόρησε στo δεύτερο μισό του 2005 για το Playstation 2. Δημιουργός του παιχνιδιού είναι ο Ιάπωνας Fumito Ueda, ο οποίος είχε δώσει προηγουμένως το Ico, επίσης για το PlayStation 2. Σύμφωνα με τον δημιουργό του SOTC, ο κεντρικός πρωταγωνιστής - και μοναδικός playable χαρακτήρας - ο Wanda δηλαδή, πήρε το συγκεκριμένο όνομα διότι ο Ueda ήθελε να τον συνδέσει με την περιπλάνηση καθώς όπως παραδέχεται και ο ίδιος, το όνομα ‘’Wanda” το εμπνεύστηκε από την αγγλική λέξη “wander” που σημαίνει «περιπλανιέμαι». Ως προς αυτή του την επιλογή/έμπνευση για το όνομα του Wanda o Ueda είναι ιδιαίτερα εύστοχος, καθώς ως Wanda και με τη βοήθεια του αλόγου του Agro, θα περιπλανηθείτε μέσα στο παιχνίδι αναζητώντας τους φοβερούς κολοσσούς. Σε αυτήν την αναζήτηση, θα διασχίσετε αχανείς περιοχές, στις οποίες πέρα από κάποια ελάχιστη πανίδα δεν θα συναντήσετε τίποτε άλλο παρά μόνο τους κολοσσούς. Παίζοντας, καταλαβαίνει κανείς πόσο πολύτιμος είναι ο Agro και νιώθει το βαθύ δέσιμο που υπάρχει μεταξύ του Wanda και του αγέρωχου αλόγου του. Επίσης, για τον γράφων το animation του Agro είναι ό,τι εντυπωσιακότερο έχει δει έως τώρα στην απόδοση της κίνησης και του καλπασμού ενός αλόγου σε videogame, αλλά και γενικότερα. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι δημιουργοί του SOTC έκαναν καταπληκτική δουλειά πάνω στο συγκεκριμένο τομέα, άλλωστε και οι ίδιοι δήλωσαν πως ήθελαν να κάνουν τόσο πιστευτό το animation του Agro ώστε στον gamer να δίνεται η εντύπωση του αληθινού, ζωντανού καλπάζοντος αλόγου. Μάλλον το πέτυχαν, και με το παραπάνω.

Θα κληθείτε να εντοπίσετε και να εξουδετερώσετε δεκαέξι συνολικά κολοσσούς. Κάθε φορά που εξουδετερώνετε έναν κολοσσό και αφού πάρετε τις δυνάμεις του, κατά έναν περίεργο τρόπο μεταφέρεστε πίσω στο βωμό όπου βρίσκεται το υπνωτισμένο κορίτσι. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να φθάσετε στον δέκατο έκτο - και τελευταίο - κολοσσό. Στην αναζήτηση των κολοσσών, το αντικείμενο που βοηθά τον Wanda είναι το σπαθί του. Όταν ο Wanda το υψώνει, αυτό συγκεντρώνει ακτίνες από τον ήλιο οι οποίες δείχνουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, η οποία υποδηλώνει την περιοχή όπου κινείται ο κολοσσός που προσπαθείτε να εντοπίσετε. Η διαδικασία εντοπισμού του κολοσσού είναι το πρώτο τμήμα από το οποίο ουσιαστικά συνίσταται το gameplay κομμάτι του τίτλου. Αφού εντοπισθεί ο κολοσσός, γίνεται μια μεταπήδηση από το gameplay της αναζήτησης, σε αυτό των platform, action αλλά και puzzle στοιχείων.

Κάθε κολοσσός, θα μπορούσε να ειπωθεί πως πρόκειται για μια ξεχωριστή περιοχή, εντελώς διαφορετική από το γύρω περιβάλλον, ευρισκόμενος σε διαρκή κίνηση. Πάνω σε όλους τους κολοσσούς υπάρχουν αδύναμα σημεία που αν δεχτούν πλήγματα από το σπαθί του Wanda, αυτά θα είναι μοιραία. Το τόξο του ήρωα έχει δευτερεύουσα σημασία στην αντιμετώπιση των κολοσσών καθώς δεν είναι αυτό που θα επιφέρει θανατηφόρα χτυπήματα σε αυτά τα μυθικά τέρατα, αλλά ουσιαστικά παίζει παρενοχλητικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κολοσσών, αποσπώντας την προσοχή τους. Ο πρώτος στόχος του Wanda, αφού εντοπίσει έναν κολοσσό, είναι να βρει έναν τρόπο να ανέβει σε αυτόν. Το τρίχωμα των κολοσσών και κάποια εξογκώματα που υπάρχουν σε αυτούς, αποτελούν ιδανικά σημεία από τα οποία μπορεί να πιαστεί και να αναρριχηθεί πάνω τους. Αφού γίνει αυτό, ο Wanda πρέπει στη συνέχεια να εντοπίσει τα αδύναμα σημεία των κολοσσών, τα οποία χαρακτηρίζονται από μία γαλάζια λάμψη. Οι κολοσσοί έχουν περισσότερα του ενός τέτοια αδύναμα σημεία, τα οποία συνήθως βρίσκονται στα άκρα, στη ράχη ή στην κοιλιά τους. Ο Wanda θα πρέπει να επιφέρει δυνατά χτυπήματα σε όλα τα αδύνατα σημεία του κολοσσού ώστε να τον εξουδετερώσει και να τον σωριάσει στο έδαφος.

Οι κολοσσοί είναι διασκορπισμένοι σε όλο το χάρτη, με τον καθένα να κινείται σε μια ορισμένη περιοχή. Αυτό από μόνο του εγγυάται πως θα ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο του τίτλου, βλέποντας τις περιοχές που υπάρχουν σε αυτόν αλλά και την φυσική του γεωγραφία, με τα λιβάδια, τις ερήμους, τα επιβλητικά βουνά και τις βαθιές χαράδρες. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως ο κόσμος του SOTC είναι πανέμορφος, με την εναλλαγή φυσικών μορφολογικών τύπων από την οποία χαρακτηρίζεται, αλλά και με την απόλυτη ηρεμία και γαληνή λόγω της ελάχιστης παρουσίας ζωντανών όντων σε αυτόν. Αυτά τα δύο στοιχεία προσδίδουν στον τίτλο μια ονειρική - και ίσως μεταφυσική - διάσταση. Στο παραπάνω, σημαντικό ρόλο παίζει και η χρήση κατάλληλου φωτισμού, συγκεκριμένα πρόκειται για χρήση μια τεχνικής ψεύδο – hdr lighting.

Καθώς διασχίζετε μια πεδιάδα με βουνά στο βάθος, ακούγεται μόνο ο ήχος από τον καλπασμό του Agro και ο άνεμος. Ταξιδεύετε σαν τον άνεμο, αναζητώντας ένα γιγαντιαίο πλάσμα με το οποίο σκοπεύετε να τα βάλετε και να το εξουδετερώσετε, ένα μικρό παιδί και ένα ρωμαλέο άτι εναντίον κολοσσών από πέτρα και σάρκα, κάτι παραπάνω ίσως από μία μάχη μεταξύ Δαυίδ και Γολιάθ, και όλα αυτά γίνονται για ένα μικρό κορίτσι. Πράγματι ιδιαίτερα ρομαντικό και συγκινητικό, αλλά πέρα από αυτό κρύβεται και κάτι άλλο: καθώς κατευθύνεστε προς έναν κολοσσό αντικρίζοντας τον στο βάθος, σκέπτεστε ότι και εσείς ίσως να ήρθατε κάποτε αντιμέτωπος με δυσκολίες που σας φαίνονταν μεγάλες και ανυπέρβλητες, όπως ακριβώς ο κολοσσός. Ωστόσο, με πίστη στις δυνατότητες σας, υπομονή και επιμονή καταφέρατε να τις αντιμετωπίσετε και να τις ξεπεράσετε, νιώθοντας ίσως και κάποια μοναξιά όπως πιθανότατα νιώθει και ο Wanda, καθώς διασχίζει με το πιστό του άλογο Agro τις έρημες περιοχές, κατευθυνόμενος προς τον κίνδυνο και την αντιμετώπιση των φόβων του, κι όλα αυτά για έναν ευγενή σκοπό.

Ο Ueda είχε ερωτηθεί κάποτε τι όνειρα έχει και αυτός απάντησε πως από αυτά που δημιουργεί, θέλει πολλοί άνθρωποι να νιώσουν κάτι. Ο γράφων δε γνωρίζει, ούτε ενδιαφέρεται να μάθει εάν πολλοί έχουν νιώσει κάτι από τις δημιουργίες του Fumito Ueda και της ομάδας του. Αυτό που ξέρει είναι πως λίγοι είναι σήμερα οι άνθρωποι και ειδικότερα gamers που μπορούν να εκτιμήσουν στο βαθμό που του αξίζει έναν τίτλο σαν το SOTC, κάποιοι που είναι ίσως ρομαντικοί, τους πειράζουν κάποια πράγματα, καταστάσεις και στερεότυπα της ζωής και έχουν τουλάχιστον τη θέληση να τα αλλάξουν έστω και λίγο. Λίγοι και μόνοι, όπως ο Wanda και ο Agro καθώς διασχίζουν τα μέρη του κόσμου που εμπνεύστηκε ο Ueda.

Fumito Ueda
Γεννήθηκε το 1970 στο Τατσούνο της Ιαπωνίας, που ανήκει στην επαρχία Χιόγκο. Αποφοίτησε το 1993 από το πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Οσάκα. Στην βιομηχανία των videogames αποφάσισε να εισέλθει το 1995. Ο ίδιος αναφέρει σε συνέντευξη που έδωσε, πως όταν ήταν παιδί αρεσκόταν στο να αιχμαλωτίζει, να κρατάει και να φροντίζει μικρά κατοικίδια όπως πουλιά ή ψάρια. Επιπλέον, του άρεσε να ασχολείται με την τέχνη του animation, για αυτό άλλωστε το λόγο έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον σε ότι έχει να κάνει με κίνηση. Παραδέχεται πως σε περίπτωση που δεν ασχολούνταν με τα videogames, θα γινόταν ένας κλασσικός καλλιτέχνης, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει. Τρέφει μεγάλη αγάπη στον κινηματογράφο, στην λογοτεχνία και στην κουλτούρα των manga, σημειώνοντας πως όπως και αυτές οι μορφές τέχνης, έτσι και τα videogames μπορούν να προκαλέσουν σε κάποιον που ασχολείται με αυτά, αισθήματα συγκίνησης ή θαυμασμού.
Ο Ueda μέχρι στιγμής είναι δημιουργός δύο τίτλων, του Ico που κυκλοφόρησε το τελευταίο τέταρτο του 2001 για το PlayStation 2 της Sony καθώς και του Shadow Of The Colossus που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2005 επίσης για το PlayStation 2. Λίγοι ίσως ξέρουν ότι ο Ueda άρχισε να συγκεντρώνει ιδέες για το Ico μόλις το 1997 για λογαριασμό της πρώτης κονσόλας της Sony. Για διάφορους όμως λόγους αναβλήθηκε η κυκλοφορία του τίτλου, για να κυκλοφορήσει αργότερα για το PlayStation 2. O Ueda αναφέρει πως ιδέες για το Ico πήρε από τον κινηματογράφο, από τα μέρη που συνήθιζε να παίζει όταν ήταν παιδί, από την μουσική, ακόμη και από την τηλεόραση. Αν και το Ico δεν σημείωσε μεγάλες πωλήσεις, ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος από την απήχηση του πρώτου τίτλου του, ίσως γιατί εξαρχής δεν το προόριζε για πολλούς.
Μετά το Ico ακολούθησε το Shadow Of The Colossus, αναφορά στο οποίο έγινε παραπάνω. Ο δεύτερος τίτλος του Ueda εμπορικά τα πήγε αρκετά καλύτερα σε σχέση με το Ico. Ίσως σε αυτό να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι το SOTC εχεί σαφώς περισσότερο action προσανατολισμό απ’ ότι το σχεδόν εξολοκλήρου adventure oriented Ico, σε μια εποχή που τίτλοι αυτού του είδους βρίσκονται σε μαρασμό. Αυτή την περίοδο, ο Ueda και η ομάδα του εργάζονται πάνω σε ένα μυστικό project για το PlayStation 3.

Δεν υπάρχουν σχόλια: