Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Uncharted: Drake's Fortune

Χθες πήρα το Uncharted: Drake's Fortune το πρώτο μου game για το PS3. Αυτή τη στιγμή το game κοστίζει γύρω στα 62 ευρώ (βγήκε στις 7/11/2007). Στα πρώτα λεπτά ενασχόλησης μου με τον τίτλο μάθαινα τον χειρισμό του playable-βασικού χαρακτήρα Nathan Drake (Νέιθαν Ντρέικ). Πήγαινα από δω από κει, κρεμιόμουν από περβάζια, πυροβολούσα, άλλαζα όπλα, έκανα άλματα, πυροβολούσα με την πλάτη στον τοίχο κτλ κτλ.

Γενικά, αυτό που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι πως το game έχει τρομερή ποιότητα, τι να πρωτοπώ, τα γραφικά του; ένας οργασμός από textures υψηλής ανάλυσης, τρομερής ποιότητας real time shadows χωρίς ιχνος jaggies, καταπληκτικών lighting effects, φυσικότατου νερού, επική μουσική και θαμαύσια ηχητικά εφέ (ο ήχος είναι ασυμπίεστος, αρε blu ray, με αποτέλεσμα να είναι "κρυστάλλινος", που να το παίξω το game και σε 7.1 σύστημα) το καλύτερο animation που έχω δει σε videogame, gameplay που δεν βαριέσαι με τίποτα και το οποίο χαρακτηρίζεται από action-adventure-shooter-platform-beat em up στοιχεία και τέλος τα θαυμάσια cut scenes και η εξαιρετική ιστορία. Αφού το τερματήσω κανά δύο φορές θα γράψω και review χε χε, εκεί λοιπόν θα πω πολύ περισσότερα..

EDIT: review

Μετά από τα Crash και Jak & Daxter games στα playstation και playstation 2 αντίστοιχα, η Naughty Dog φέρνει ένα νέο franchise στην νέα κονσόλα της Sony, το Uncharted: Drake’s Fortune. To Uncharted είναι ουσιαστικά ένα action/adventure game έχοντας και κάποια platform στοιχεία. Έχει επηρεαστεί από games, όπως τα Tomb Raider ως προς το adventure τμήμα αλλά και το Gears of War, ως προς το action τμήμα, με το σύστημα πυροβολισμού και κάλυψης. Το Uncharted καταφέρνει να συνδυάσει αρμονικά στο gameplay του, στοιχεία από διάφορες κατηγορίες game, προσφέροντας μια εθιστική gameplay εμπειρία.

Το σενάριο του παιχνιδιού εξιστορεί τις προσπάθειες ενός τυχοδιώκτη, ονόματι Nathan Drake, να εντοπίσει έναν θησαυρό, για τον οποίο έκανε λόγο σε κείμενα του τον 16ο αιώνα, ο Sir Francis Drake, απόγονος του οποίου ισχυρίζεται πως είναι ο Nathan. Mε αφετηρία την κεντρική Αμερική ο κεντρικός ήρωας θα ξεκινήσει για την αναζήτηση του θησαυρού, καταλήγοντας σε ένα απομονωμένο νησί του Ειρηνικού Ωκεανού το οποίο αποτέλεσε παλαιό εμπορικό σταθμό των Ισπανών την εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων, αλλά όπως φαίνεται εκεί πάτησαν το πόδι τους και οι Ναζί προς αναζήτηση του θησαυρού. Όμως τα πράματα δεν είναι ρόδινα για τον Nathan καθώς αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους από μια ομάδα αδίστακτων ανθρώπων, με πολυάριθμους μισθοφόρους, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν όσο τίποτε άλλο τον συγκεκριμένο θησαυρό.

Το gameplay του Uncharted είναι πολυεπίπεδο. Ο Nathan μπορεί να αναρριχηθεί σε υψηλά σημεία, να πραγματοποιήσει εντυπωσιακά άλματα, να κολυμπήσει, να πυροβολήσει με κάλυψη ή να έρθει σε μάχη σώμα με σώμα με τους αντιπάλους του. Γενικά ο συνδυασμός διαφόρων ειδών gameplay (action, adventure, platform ακόμη και fighting) είναι αρκετά αρμονικός δίνοντας ένα δεμένο gameplay σύνολο. Το game δεν αφήνει σε καμιά περίπτωση τον gamer να βαρεθεί έστω για λίγο. Τα platform τμήματα είναι απολαυστικά με εντυπωσιακά άλματα σε επιβλητικά τροπικά τοπία, οι μάχες είναι έντονες και χορταστικές, ενώ οι γρίφοι αρκετά καλοί και έξυπνοι χωρίς να είναι δύσκολοι και κουραστικοί. Ο Nathan μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή μαζί του έως και τρία όπλα, ένα πιστόλι, ένα αυτόματο όπλο, τουφέκι ή καραμπίνα καθώς και έναν αριθμό χειροβομβίδων. Δεν υπάρχει εμφανής μπάρα ενέργειας, αντιθέτως όταν ο Nathan δέχεται χτυπήματα τότε σταδιακά αρχίζει η οθόνη να γίνεται ασπρόμαυρη μέχρι ο Nathan να πέσει κάτω νεκρός, ενώ αν ξεφύγει από τους εχθρικά πυρά τότε το χρώμα της οθόνη από ασπρόμαυρο, επανέρχεται στην κανονική του μορφή. Ο Nathan μπορεί να έρθει και σε κοντινή μάχη με τους αντιπάλους του, με λακτίσματα και γροθιές ενώ εάν τους αιφνιδιάσει τότε μπορεί να τους αποτελειώσει με ένα μόνο δυνατό χτύπημα. Μέσα στο game, αξιοποιούνται οι δυνατότητες του sixaxis με ορισμένες απλές αλλά αρκετά έξυπνες εφαρμογές, όπως η διατήρηση της ισορροπίας του Nathan όταν αυτός περνάει πάνω από κορμούς δέντρων με κενό κάτω ή όταν έρχεται σε θέση να πετάξει μια χειροβομβίδα. Επίσης σε κάποια σημεία του παιχνιδιού ο Nathan χρησιμοποιεί και οχήματα όπως τζιπ ή τζετ σκι. Το AI των αντιπάλων του Nathan είναι πολύ καλό ειδικά στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας. Επίσης υπάρχουν ουκ ολίγα μυστικά για ξεκλείδωμα. Σε γενικές λοιπόν γραμμές το Uncharted διαθέτει εξαιρετικό gameplay, το οποίο δεν παύει όμως να είναι παντελώς γραμμικό, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα μειονέκτημα.

Αναμφίβολα ως προς τον τεχνικό τομέα, το Uncharted, αποτελεί έναν από τους εντυπωσιακότερους τίτλους που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ σε home consoles και φυσικά στο ps3 αναδεικνύοντας ξεκάθαρα των ωμή δύναμη της κονσόλας της Sony. Κάθε υπάρχουσα σύγχρονη τεχνική απεικόνισης γραφικών έχει επιστρατευθεί ώστε να δοθεί ένας άρτιος τεχνικά τίτλος. Τεχνικές όπως το HDR lighting, real time shadows, soft shadows, self shadows κ.α. χρησιμοποιούνται χωρίς καμιά φειδώ εντυπωσιάζοντας σε κάθε περίπτωση το μάτι του gamer. Αν και οι τοποθεσίες του παιχνιδιού δεν είναι πολύ μεγάλες, χωρίς όμως να είναι και μικρές, τα textures των επιφανειών είναι απλά καταπληκτικά όπως και η απόδοση του υγρού στοιχείου και της τροπικής βλάστησης. Όλα αυτά με ένα εξαιρετικό από κάθε άποψη frame rate και χωρίς διακοπές loading. H απόδοση των χαρακτήρων είναι εξαιρετική και λεπτομερής. Τα cut scenes, δεν μένουν πίσω από άποψη ποιότητας και είναι δημιουργημένα με την μηχανή γραφικών του παιχνιδιού, ενώ και πολλοί από τους διαλόγους που ακούγονται σε αυτά, δεν είναι κλισέ εκφράσεις που ακούμε σε άλλα videogames ή και σε ταινίες ακόμη, ιδιαίτερα οι ατάκες του Nathan. To animation του τίτλου αξίζει ιδιαίτερης μνείας καθώς είναι το λιγότερο εντυπωσιακό. Για παράδειγμα καθώς ο Nathan τρέχει, ανάλογα με την κλίση του εδάφους και την ομαλότητα στην επιφάνεια του, το σώμα του παίρνει ανάλογη στάση επηρεάζοντας ταυτόχρονα τον διασκελισμό του. Γενικότερα λοιπόν, ως προς τον οπτικό τομέα, ο τίτλος είναι εντυπωσιακότατος και αναδεικνύει την δύναμη της κονσόλας της Sony. Ένα μειονέκτημα που θα μπορούσε να αναφερθεί για τα γραφικά είναι ένα επουσιώδες tearing. Ο ήχος του παιχνιδιού ακούγεται πεντακάθαρος και κρυστάλλινος, ειδικά οι ήχοι της ζούγκλας είναι εξαιρετικοί όπως και το κεντρικό theme.

Το Uncharted σίγουρα συγκαταλέγεται στους καλύτερους τίτλους του ps3, με εξαιρετικό gameplay και καταπληκτικό τεχνικό τομέα. Συνδυάζοντας διάφορα είδη gameplay, καταφέρνει να ικανοποιήσει απόλυτα τον απαιτητικό action gamer. Συνιστάτε ανεπιφύλακτα στους φίλους των action/adventure games.

Δεν υπάρχουν σχόλια: