Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Εντυπώσεις από Wasteland 2

Αισίως ασχολούμαι με το παιχνίδι κοντά στις 60 ώρες και γενικά έχω τα καλύτερα λόγια να πω. Το παιχνίδι από μόνο το αποτελεί μια απόδειξη πως μπορούνε να βγούνε εξαιρετικά πράματα μέσα από το kickstarter.

Το παιχνίδι είναι ένα crpg. Γενικά όσοι ασχολήθηκαν με τα δύο πρώτα Fallout πολλά πράματα ίσως να τους φανούνε οικεία. Το παιχνίδι εξελίσσεται σε έναν κόσμο αποκάλυψης (post apocalyptic) όπου τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα είναι ρημαγμένα και κατεστραμμένα. Μέσα σε αυτό το χάος οι άνθρωποι οργανωμένοι σε κοινότητες προσπαθούνε να επιβιώσουνε. Υπάρχουνε και διάφορες οργανώσεις ή ομάδες τύπου συμμορίας οι οποίες προσπαθούνε να επιβληθούνε στους άλλους. Ο παίχτης ανήκει στους Desert Rangers οι οποίοι γενικά είναι αυτό που λέμε οι καλοί ή από τους καλούς της όλης ιστορίας.
Ήδη από την αρχή του παιχνιδιού ο παίχτης διαχειρίζεται ένα party, αρχικά τεσσάρων ατόμων. Στην συνέχεια μπορούνε να προστεθούνε και άλλα άτομα με τον μέγιστο αριθμό ατόμων του party να είναι επτά ή οκτώ αν δεν κάνω λάθος. Σε κάθε level που παίρνει ο κάθε χαρακτήρας ο παίχτης μπορεί να επιλέξει τι skill θα ανεβάσει. Αυτή τη στιγμή έχω ένα party έξι ατόμων εκ των οποίων ένας είναι ο leader και ως εκ τούτου έχει ανεβασμένο leadership το οποίο βοηθάει τα μέλη του party να έχουνε καλύτερη ακρίβεια δηλαδή να είναι πιο εύστοχοι όταν επιτίθενται με κάποιο όπλο καθώς και να παρακούνε λιγότερο τις εντολές τις οποίες τους δίνεις. Τον αρχηγό του party του ανέβασα το heavy weapons καθώς και το energy weapons (λέιζερ όπλα) το οποίο κάνει ιδιαίτερη ζημιά σε εχθρούς με armor, σε ρομπότ και επίσης τα λειζερ όπλα δεν παθαίνουνε εμπλοκή. Επίσης έχω έναν sniper του οποίου τερμάτισα το sniper rifles skill και έτσι μπορεί να πυροβολεί από μεγάλες αποστάσεις, να κανει πολύ ζημιά με μια βολή. Επιπλέον τα sniper όπλα προκαλούνε μεγάλο armor penetration. O sniper έχει και το demolition skill με το οποίο απενεργοποιεί εκρηκτικά, νάρκες κτλ. To τρίτο μέλος του party χειρίζεται τυφέκια, έχει δηλαδή ανεβασμένο το assault rifle skill και επίσης το safecracking με το οποίο μπορει να ανοίγει χρηματοκιβώτια, το computer science με το οποίο χακάρει υπολογιστές και το weapon smithing για crafting. Η medic/healer του party χειρίζεται shotguns/sub machines και έχει το field medic με το οποιο heal-άρει, το surgeon skill με το οποίο κάνει rez μέλη του party που έπεσαν κατά την διάρκεια μίας μάχης καθώς και το κλασσικό lockpicking skill για τα ξεκλειδώματα. Από τα δύο τελευταία μέλη του party, το ένα χειρίζεται κυρίως πιστόλια και μετά sniper rifles και επίσης έχει ιδιαίτερα skills όπως το animal whisperer με το οποίο μπορεί να αποτρέπει άγρια ζώα από το να επιτίθενται σε μέλη του party. To άλλο μέλος έχει ανεβασμένα τα bladed και energy weapons καθώς και το smart ass που ανοίγει επιπλέον επιλογές διαλογών.


Το παιχνίδι εξελίσσεται σε δύο μεγάλες περιοχές, Αριζόνα και Λος Άντζελες. Κάθε χάρτης αποτελείται από έναν αριθμό τοποθεσιών μεταξύ των οποίων ταξιδεύεις μέσω του χάρτη. Μάλιστα στον χάρτη της Αριζόνα επειδή πρόκειται για έρημο, καθώς κινείσαι από μια τοποθεσία σε μία άλλη ξοδεύεις και νερό το οποίο αναπληρώνεις είτε σε οάσεις πάνω στο χάρτη είτε σε τυχόν πηγάδια που βρίσκονται σε μια τοποθεσία. Και ο χάρτης της Αριζόνα αλλά και του Λος Άντζελες έχει τα λεγόμενα σύννεφα ραδιενέργειας, radiation clouds, τα οποία σε αποτρέπουνε από το να ταξιδέψεις προς μία κατεύθυνση εάν δεν έχεις το κατάλληλο rad suit. Καθώς ταξιδεύεις πάνω στο χάρτη μπορεί να σου την πέσουνε εχθροί τους οποίους είτε μπορείς να τους αντιμετωπίσεις είτε να αποφύγεις την μάχη, αλλά και αυτό δεν απολύτως σίγουρα καθώς παίζουνε κάποιες πιθανότητες. 


Μέσα στις τοποθεσίες του παιχνιδιού, η κάμερα φυσικά είναι ισομετρική, μπορείς να εστιάζεις με το κυλινδράκι του ποντικιού αλλά και να περιστρέφεις την κάμερα, όταν είναι απαραίτητο για να βλέπεις καλυτέρα τι γίνεται, με το Q και Ε. Το party το κινείς με αριστερό κλικ του ποντικιού. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να κινείς κάθε μέλος του party ξεχωριστά. Γενικά οι δύο μεγάλοι χάρτες αλλά και οι επιμέρους χάρτες/τοποθεσίες έχουνε πολύ εξερεύνηση και ψάξιμο. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι στις τοποθεσίες δεν υπάρχει map οn screen καθώς κινείσαι αλλά πρέπει να πατάς το M ώστε να δεις το χάρτη της τοποθεσίας όπου κινείς το party. Oι μάχες ειναι turn based με τον κάθε μέλος του party να έχει action points το οποία ξοδεύει όταν κινείται κατά την διάρκεια μιας μάχης ή επιτίθεται. Φυσικά για κάθε όπλο απαιτείται διαφορετικός αριθμός action points. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα κάλυψης (cover).

Η κεντρική ιστορία του τίτλου δεν είναι αυστηρά διαδραματιζόμενη αλλά εμπλέκεται και με δευτερεύοντες χαρακτήρες και quest. Ανήκεις στου Desert Rangers και προσπαθείς και εσύ να προσθέσεις ένα λιθαράκι στην αύξηση της επιρροής τους στην wasteland, να βοηθάς αυτούς που χρειάζονται την βοήθεια σου και να αντιμετωπίζεις factions που εκμεταλλεύονται τους κατοίκους της wasteland. Υπάρχουν πάρα πολλά και ενδιαφέροντα quest. Οι διάλογοι είναι σχεδόν όλοι εξαιρετικοί και καλογραμμένοι με τις γραμμές διαλόγου να είναι χιλιάδες. Γενικά το παιχνίδι έχει πολύ "διάβασμα" μεσω του οποίου μαθαίνεις πολλά πράματα για το σύμπαν του παιχνιδιού. Τα γραφικά νομίζω είναι καλά για το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιού και δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα εγκατάλειψης και παρακμής, από τις ερημικές περιοχές της Αριζόνα έως τις χορταριασμένες τοποθεσίες του Λος Άντζελες. Επιπλέον η ομάδα ανάπτυξης ίσως έκανε ακόμη καλύτερη δουλειά στον ήχο με ωραία και ατμοσφαιρικά μουσικά κομμάτια και ηχογραφημένους διαλόγους με npcs και μέσω του ασυρμάτου αν και οι περισσότεροι διάλογοι είναι χωρίς ήχο. Μέχρι στιγμής έχω παίξει κοντά 60 ώρες και δεν συνάντησα κανένα bug με τον τίτλο μέχρι στιγμής να έχει λάβει πέντε patch.Γενικά πρόκειται για ένα διαμάντι που όμως ίσως δεν απευθύνεται σε όλους. Σίγουρα οι fans των δύο πρώτων Fallout θα το λατρέψουν. Από την άλλη εάν δε σε αρέσει το πολύ μπλα μπλά στους διαλόγους, το συγκεκριμένο turn based σύστημα μάχης και θέλεις το παιχνίδι να σε παίρνει από το χεράκι και να προχωράς καλυτέρα μείνε μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: