Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

γη, πλανήτες, πλανητοειδείς, κομήτες-μετεωρίτες, ήλιος

Η γη είναι ένας κινητός αστέρας ή πλανήτης. Υπάρχει στο ηλιακό μας σύστημα με άλλους οχτώ πλανήτες, περισσότερους από 2000 πλανητοειδείς, 500 κομήτες καθώς και σμήνη μετεωριτών.


Τους πλανήτες τους διακρίνουμε σε εσωτερικούς πλανήτες και σε εξωτερικούς πλανήτες. Εσωτερικοί πλανήτες είναι οι: Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης. Τα χαρακτηριστικά τους είναι ή μικρή διάμετρος, μικρή μάζα, μεγάλη πυκνότητα και ελάχιστη επιπλάτυνση. Εξωτερικοί πλανήτες είναι οι: Δίας, Κρόνος, Ποσειδώνας και Πλούτωνας. Αν εξαιρέσουμε τον Πλούτωνα τα χαρακτηριστικά των εξωτερικών πλανητών είναι η μεγάλη διάμετρος, μεγάλη μάζα, μικρή πυκνότητα και μεγάλη επιπλάτυνση. Τέλος στο διάστημα μεταξύ Άρη και Δία (550 εκατομμύρια χιλιόμετρα) κινούνται οι πλανητοειδείς. Οι πλανήτες δίχως έναν οι περισσότερους δορυφόρους είναι ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Πλούτωνας. Επίσης μπορούν να παρατηρηθούν μόνο οι επιφάνειες του Ερμή και του Άρη και όχι των υπολοίπων πλανητών διότι οι επιφανειές τους καλύπτονται απο αέριο που επι το πλείστον συνίσταται από μεθάνιο.
O Άρης ως ο κοντινότερος στη Γη πλανήτης είναι και ο πιο προσιτός για έρευνα. Η ατμόσφαιρα του Άρη είναι διαφανής και έχει περισσότερο CO2 απ'ότι έχει η γήινη ατμόσφαιρα. Οι θερμοκρασίες το χειμώνα μπορούν να φθάσουν ακόμη και τους -60 με -80 βαθμούς κελσίου ενώ το καλοκαίρι τους 10 με 25 βαθμούς κελσίου. Οι πλανητοειδείς βρίσκονται στο διάστημα μεταξύ Άρη και Δία. Ο αριθμός του φθάνει τους 2000. Περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο σε ελλειψοειδείς τροχιές και τα μεγέθη τους κυμαίνονται από 100 μέτρα διάμετρο έως και 100 χιλιόμετρα διάμετρο. Η Σελήνη απέχει από την Γη 384000 χιλιόμετρα. Μορφολογικά στη Σελήνη διακρίνουμε τις πεδιάδες ή θάλασσες καθώς και τα σεληνιακά όρη. Οι πεδιάδες αποτελούνται από βασαλτικά πετρώματα ηλικίας 3,6 δις ετών ενώ τα όρη αποτελούνται από ανορθωσίτες ηλικίας 4,7 δις ετών. Οι κομήτες-μετεωρίτες κινούνται σε επιμήκεις ελλήψεις γύρω από τον ήλιο και είναι περίπου 500 στον αριθμό. Συγκεκριμένα οι μετεωρίτες είναι ουράνια σώματα κινούμενα με ταχύτες από 10 έως 100 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και καθώς εισέρχονται στην γήινη ατμόσφαιρα λόγω θερμότητας κονιορτοποιούνται. Ως προς την υλική σύσταση τους μετεωρίτες τους διακρίνουμε σε:

Σιδηρομετεωρίτες που ορυκτολογικά αποτελούνται από καμαζίτη, τενίτη, τροιλίτη.
Πετρομετεωρίτες που ορυκτολογικά αποτελούνται από ενστατίτη και ολιβίνη.
Σιδηρόλιθοι που έχουν ενδιάμεση ορυκτολογική σύσταση με ύπαρξη αυτοφυούς σιδήρου με μορφή μικρών σταγονιδίων.

Ο Ήλιος έχει μάζα 700 φορές μεγαλύτερη από όλους τους πλανήτες μαζί. Απο μέσα προς τα έξω διακρίνουμε την φωτόσφαιρα, χρωμόσφαιρα και κορώνα. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του ήλιου ανέρχεται σε 5700 kelvin ενώ για τον πυρήνα υπολογίζεται σε 19*10 εις την έκτη βαθμοί κελσίου. Οι ηλιακές κηλίδες είναι σκοτεινές θέσεις στην φωτόσφαιρα με θερμοκρασίες 4500 βαθμών kelvin.

Δεν υπάρχουν σχόλια: