Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

The ninth gate

Ένα βράδυ καθώς έβλεπα τηλεόραση πέτυχα σε ένα κανάλι μία ταινία. Από το ύφος της υπέθεσα πως μάλλον πρόκειται για thriller ή ταινία μυστηρίου. Ήταν το "The Ninth Gate" (η ένατη πύλη) του Roman Polanski με πρωταγωστή τον ταλαντούχο Johnny Depp. Ως φίλο των ταινιών μυστηρίου, τρόμου, thriller η ταινία μου τράβηξε το ενδιαφέρον και ήθελα σαφώς να τη δω από την αρχή έως το τέλος καθώς εκείνη την ημέρα για διάφορους λόγους δεν μπόρεσα και μάλιστα καν δεν ήξερα την ονομασία της ταινίας! Φυσικά ρώτησα, έψαξα στο διαδύκτιο και έμαθα πράματα σχετικά με την ταινία και λίγο πριν τα Χριστούγεννα την κατέβασα και την είδα. Χωρίς να είμαι ο πιο ειδικός πάνω στις ταινίες, κάθε άλλο, το αντίθετο μάλιστα, και χωρίς να ξέρω τα αντικειμενικά κριτήρια που κάνουν μια ταινία καλή ή αριστούργημα προσωπικά το "the ninth gate" μου άρεσε πολύ την θεωρώ πολύ καλή ταινία μυστηρίου και την συνιστώ στους φίλους του είδους.


Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας ο Dean Corso (Johnny Depp) ένας διανομέας σπάνιων και συνήθως παλαιών βιβλίων προσλαμβάνεται από εναν μάλλον πλούσιο βιβλιόφιλο, τον Boris Balkan (Frank Langella) προκειμένου να διαπιστώσει την γνησιότητα ενός βιβλίου του 17ου αιώνα του "the nine gates of the kingdom of shadows" ή στα λατινικά "De Umbrarum Regni Novem Portis" του Ιταλού Aristide Torchia (δεν πρόκειται για ιστορικό πρόσωπο) ο οποίος εξαιτίας του έργου αυτού καταδικάστηκε σε θάνατο από την ιερά εξέταση και κάηκε στην πυρά. O Balkan διαθέτει ένα από τα τρία διασωσμένα αντίτυπα ενώ τα άλλα δύο βρίσκονται στην Πορτογαλία και Γαλλία στην κατοχή των Victor Fargas και της βαρόνης Kessler αντίστοιχα. Μάλιστα το αντίτυπο του Balkan, πριν το δώσει στον προαναφερθέντα, το είχε στην κατοχή του ένας άλλος βιβλιόφιλος ονόματι Andrew Telfer. Ο Telfer αφού έδωσε, το αντίτυπο του the nines gates of the kingdom of shadows, στον Balkan, λίγο μετά κατά περίεργο τρόπο αυτοκτοτόνησε (η ταινία ξεκινα με την αυτοκτονία του Telfer).

info!*η Γαλλίδα Emmannuele Sagnier που στην ταινία υποδύεται την μυστηριώδη κοπέλα. Για την κοπέλα που υποδύεται στην ταινία πιστεύεται πως πρόκειται για μετενσάρκωση του διάβολου ή κάποιου δαίμονα ο οποίος μάλιστα δείχνει να έχει ερωτευτεί τον Corso!! Γιατί όμως τον βοηθάει;; ίσως ο Balkan εάν έκανε την τελετή στο ερηπωμένο κάστρο με όλες τις γνήσιες και όχι παραποιημένες γκραβούρες να έκανε τον διάβολο δέσμιο του και να τον ήλεγχε.

info!*Το κάστρο όπου στην ταινία έγινε η τελετή από τον Balkan και από το οποίο εισήλθε ο Corso στην ένατη πύλη είναι υπαρκτό. Βρίσκεται στην ΝΔ Γαλλία, κοντά στα Πυρηναία και ονομάζεται Puivert. Ήταν ένα από τα κάστρα των "Καθαρών" μίας αίρεσης που καταδικάστηκε από την καθολική εκκλησία.

info!*Πηγή έμπνευσης για την δημιουργία του φανταστικού Torchia ίσως να είναι ένα ιστορικό πρόσωπο, ο Ιταλός Giordano Brunno, μυστικιστής και φιλόσοφος, που προκάλεσε με τα έργα του την οργή της καθολικής εκκλησίας. Κάηκε στην πυρά το 1600.

O Corso πέρα από τις Η.Π.Α. (Νέα Υόρκη) θα ταξιδέψει σε Ισπανία (Τολέδο), Πορτογαλία (Σίρτια) και Γαλλία (Παρίσι). Σε όλη του αυτή τη διαδρομή τον ακολουθεί μία μυστηριώδης κοπέλα (Emmannuele Seigner) που μάλλον τον βοηθά και δείχνει να έχει υπερφυσικές ικανότητες. Ο Corso στην ερευνά του μελετά τις εννιά γκραβούρες που έχει κάθε αντίτυπο και τις συγκρίνει μεταξύ τους. Διαπιστώνει πως κάποιες γκραβούρες, διαφορετικές σε κάθε βιβλίο έχουν κάτω την υπογραφή LCF, δηλαδή lucifer! Ο Corso καταλαβαίνει πως ο συνδιασμός των εικόνων αυτών κρύβει ένα μήνυμα αλλά ή έννατη γκραβούρα με LCF λείπει. Eν τω μεταξύ η γυναίκα του Andrew Telfer, η Lianna Telfer, κλέβει το αντίτυπο που είχε ο Corso στο ξενοδοχείο που διέμενε στο Παρισι (τα άλλα δύο είχαν καεί, με τις γκραβούρες που είχαν την υπογραφή LCF να έχουν αφαιρεθεί, ενώ οι κατοχοί τους Victor Fargas και βαρόνη Kessler να έχουν σκοτωθεί) για να το χρησιμοποιήσει σε μία σατανική τελετή που έκανε λίγο αργότερα σε μία έπαυλη ενός μικρού γαλλικού χωριού. Εκεί πήγε ο Corso μαζί με την κοπέλα που είχε υπερφυσικές ικανότητες.

info!* το "the ninth gate" πρωτοκυκλοφόρησε στις 25 Αυγούστου του 1999 σε Γαλλία, Βέλγιο και Ισπανία και έχει μεταγλωτιστεί στα γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλέζικα ακόμη και στα λατινικά! Την μουσική της ταινίας έχει γράψει ο κλασικός συνθέτης Wojciech Kilar, γεννημένος στην Πολωνία. Η ταινία είχε συνολικό κόστος παραγωγής 38 εκατομμύρια $ με τα κέρδη της να φθάνουν τα 58,4 εκατομμύρια $.

O Balkan όμως όλο αυτό το χρονικό διάστημα φαίνεται να παρακολουθούσε στενά τον Corso (μάλιστα ο Corso αρχικά πίστευε πως η κοπέλα ήταν άνθρωπος του Balkan) και βρέθηκε και εκείνος στην έπαυλη του γαλλικού χωριού. Κατά την διάρκεια της τελετής μπήκε μέσα και αρπάξε το μοναδικό σωζώμενο αντίτυπο σκοτώνοντας την Liana. Ο Corso πια άρχισε να καταλαβαίνει τι πραγματικά συνέβαινε, ότι δηλαδή ο Balkan ήθελε μέσω του συνδιασμού των εννιά γκραβούρων να φθάσει στην έννατη πύλη της κόλασης και ότι αυτός ήταν που σκότωσε τους Fargas και βαρόνη Kessler. O Corso καταδιώκει τον Balkan και τον βρίσκει σε ένα μεσσαιωνικό κάστρο στην νοτιοδυτική Γαλλία. Εκεί ο Balkan είχε μεν τις ενιά γκραβούρες άλλα η μία ήταν παραποιημένη και χωρίς να ξέρει το παραπάνω έκανε μία τελετή για να ανοίξει την ένατη πύλη βάζοντας φωτιά στον εαυτό του (!) και φυσικά το αποτελέσμα ήταν να πεθάνει. Τελικά ο Corso κατευθυνόμενος από την κοπέλα βρήκε την ένατη, γνήσια, γκραβούρα και εισήλθε στην ένατη πύλη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: