Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Πλοκή Metal Gear Solid 2: Sons Of Liberty

Αν ακόμη δεν έχετε καταλάβει το σενάριο του Metal Gear Solid 2, είστε μπερδεμένοι και το θεωρείτε πολύπλοκο και όλα τα συναφή, ορίστε μια περιγραφή του (τo παρακάτω, γραμμένο από εμένα, αποτελεί τμήμα του αφιερώματος για τη σειρά Metal Gear Solid που γράφτηκε για το gamers-odyssey.com . Όλο το αφιέρωμα μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Τanker Discovery 2007

Μετά τα γεγονότα των Shadow Moses (2005), o Ocelot πήρε στα χέρια του τα σχέδια κατασκευής του Metal Gear REX και τα διέθεσε στην μαύρη αγορά. Οποιαδήποτε χώρα μπορούσε να διαθέσει το ανάλογο χρηματικό ποσό, θα μπορούσε να αποκτήσει αντίγραφο αυτών των σχεδίων και να κατασκευάσει το δικό της Metal Gear. Από τη μεριά της, η κυβέρνηση των Η.Π.Α. κατασκεύασε ένα νέο Metal Gear, το Metal Gear RAY το οποίο τεχνολογικά υπερτερούσε του REX καθώς πέρα από τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που είχε έναντι του REX, ήταν και αμφίβιο.

Εν τω μεταξύ η Fox Ηound, στην οποία ο Solid Snake ανήκε έως και λίγο μετά τα γεγονότα στα Shadow Moses, έπαψε να υφίσταται. Ο Snake μαζί με τον Otacon δημιούργησαν μια οργάνωση, γνωστή ως Philanthropy, η οποία ήταν αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη και ως σκοπό είχε να κάνει γνωστή στους πολίτες την ύπαρξη κάθε νέου Metal Gear με την χρήση αποδεικτικών στοιχείων. Η Philanthropy δέχτηκε πληροφορίες από μια απόρρητη πηγή σύμφωνα με τις οποίες ένα RAY μεταφέρονταν εκτός των Η.Π.Α. με ένα tanker, το Discovery, μέσα στο οποίο υπήρχαν πεζοναύτες υπό την καθοδήγηση του Scott Dolph. O Snake διείσδυσε μυστικά στο Discovery με στόχο να τραβήξει τέσσερις φωτογραφίες του RAY oι οποίες θα χρησιμοποιούνταν ως αποδεικτικό στοιχείο εκ μέρους της Philanthropy για την ύπαρξη του νέου Metal Gear.

Όμως οι Patriots, οι πραγματικοί ηγέτες των Η.Π.Α. που κινούνται παρασκηνιακά, είχαν άλλα σχέδια. Έστειλαν στο Discovery τον Ocelot, ο οποίος με την βοήθεια του Sergei Gurlukovich κατάφερε να πάρει στα χέρια του το RAY για λογαριασμό των ιδίων των Patriots, και να παρουσιάσει τον Snake ως έναν τρομοκράτη ο οποίος μάλιστα προκάλεσε και την βύθιση του Discovery στην οποία και πνίγηκε. Βέβαια, το Discovery το βύθισε ο ίδιος ο Ocelot ανατινάσσοντας με τηλεχειρισμό έναν αριθμό εκρηκτικών semtex αλλά και χρησιμοποιώντας την καταστρεπτική δύναμη του RAY. Μάλιστα ο Ocelot σκότωσε και τον Scott Dolph αλλά και τον Gurlukovich παρά το γεγονός ότι οι δυο γνωρίζονταν μεταξύ τους ήδη από τον ψυχρό πόλεμο όταν υπηρέτησαν μαζί στην ρωσική Spetsnaz. O Οcelot είχε ξεγελάσει τον Gurlukovich κάνοντας τον να νομίζει ότι συνεργάζονται μεταξύ τους για να φέρουν το RAY στη μητέρα Ρωσία. Μάλιστα μέχρι και την στιγμή που ο Οcelot αποκάλυψε τον πραγματικό λόγο που βρίσκονταν στο Discovery, ο Gurlukovich δεν είχε υποψιαστεί απολύτως τίποτα.

Στο Discovery βρισκόταν και η κόρη του Gurlukovich, Olga η οποία ήταν έγκυος. Οι Patriots, πέρα από την απόκτηση του RAY και την παρουσίαση του Snake ως τρομοκράτη ο οποίος πνίγηκε κατά την βύθιση του Discovery (που κατά αυτούς, αυτός την προκάλεσε και αυτό ήταν που πέρασαν στους πολίτες) είχαν και έναν τρίτο στόχο. Mε τη βοήθεια του Ocelot, δεν βύθισαν το Discovery σε ένα τυχαίο σημείο αλλά εκεί οπού αργότερα θα κατασκευάζονταν μια πλωτή πλατφόρμα, γνωστή ως Big Shell Plant, για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος της περιοχής από μια οικολογική καταστροφή, όπως αυτή των τοξικών ουσιών και υγρών που διέρρευσαν από το Discovery. Ο πραγματικός όμως λόγος για την κατασκευή του Big Shell Plant ήταν διαφορετικός.


Big Shell Plant 2009


Δύο χρόνια πέρασαν από τα γεγονότα του tanker Discovery. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα είχε ήδη κατασκευασθεί το Big Shell Plant, ακριβώς στην τοποθεσία βύθισης του Discovery. Στην κοινή γνώμη πέρασε από τους Patriots η ιδέα πως το Big Shell Plant κατασκευάσθηκε για να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής από τα διαρρέοντα τοξικά του Discovery. Πέρα όμως από αυτό τον λόγο, το Big Shell Plant προσέφερε άριστη κάλυψη για την κατασκευή του Arsenal Gear, μιας τεράστιας κινητής πολεμικής μηχανής.

Εν τω μεταξύ, μια τρομοκρατική ομάδα υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου των Η.Π.Α. George Sears, κατέλαβε το Big Shell Plant κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης του νυν προέδρου των Η.Π.Α. James Johnson, κρατώντας όμηρο αυτόν, μαζί με έναν αριθμό πολιτών και πολιτικών που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο Big Shell Plant. Ο George Sears είχε πάρει την κωδική ονομασία Solidus Snake και άφηνε ψευδώς να εννοηθεί πως είναι ο Solid Snake, o οποίος κατά τους Patriots είχε πνιγεί πριν δύο χρόνια στα γεγονότα του Discovery. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του Sears- Solidus ήταν πρώην μέλη της Dead Cell, μιας ομάδας που ίδρυσε ο ίδιος ο Sears την περίοδο που ήταν πρόεδρος, με στόχο αυτή η ομάδα να κάνει ψεύτικες επιθέσεις σε συστήματα ασφαλείας για να δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα αυτών των συστημάτων. Πέρα από τα πρώην μέλη της Dead Cell, ο Solidus είχε στο πλευρό του τον Ocelot, ο οποίος -χωρίς ο Solidus να το ξέρει σχεδόν μέχρι το τέλος του Sons Of Liberty- προσέφερε τις υπηρεσίες του στους Patriots, και την Olga Gurlukovich μαζί με έναν αριθμό Ρώσων μισθοφόρων. Όλοι αυτοί μαζί αποτελούσαν τους Sons Of Liberty.

Αίτημα των τρομοκρατών ήταν να τους δοθούν τριάντα δισεκατομμύρια δολάρια για να αφεθεί ελεύθερος ο πρόεδρος Johnson. Κατά τον Solidus, στόχος των Sons Of Liberty ήταν να αναγκάσουν τους Patriots να δώσουν στους πολίτες βασικά δικαιώματα και ελευθερίες που δικαιούνταν και τα οποία οι Patriots τους τα στερούσαν, με το φιλτράρισμα των πληροφοριών μέσω του συστήματος GW (George Washington). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στους πολίτες να φθάνουν επιλεγμένες ή λανθασμένες πληροφορίες εκ μέρους των Patriots και να τους δημιουργείται μια λανθασμένη αντίληψη της πραγματικότητας. Κατά αυτόν τον τρόπο οι Patriots ήλεγχαν έμμεσα την σκέψη εκατομμυρίων πολιτών κατευθύνοντας τους προς συγκεκριμένες αντιλήψεις. Στην πραγματικότητα όμως, ο Solidus στράφηκε εναντίον των Patriots διότι στην προσπάθεια του να αναδυθεί ξανά στην εξουσία, έστω και με αθέμιτο τρόπο, ή όλη προπαγάνδα που χρησιμοποιούσε για τον σκοπό αυτό ουσιαστικά αχρηστεύονταν από τους Patriots μέσω του GW. Το GW βρίσκονταν μέσα στο Arsenal Gear το οποίο του παρείχε την απαραίτητη προστασία.

Οι Patriots, για να αντιμετωπίσουν τον Solidus, έστειλαν τον Raiden καθώς και μια ομάδα Navy Seals. Οι Navy Seals δεν γνώριζαν για την ύπαρξη του Raiden. Επίσης οι Solid Snake και Otacon κατάφεραν να διεισδύσουν στο Big Shell Plant μέσω της ομάδας Navy Seals, ο Snake ως μάχιμο μέλος της και ο Otacon ως ειδικός επιστήμονας της ομάδας. Ο Raiden στάλθηκε από τους Patriots στο Big Shell Plant ξέροντας μόνο την μισή αλήθεια σχετικά με τον λόγο της εκεί αποστολής του. Στα αρχικά στάδια της αποστολής του, δεν ήξερε γιατί είχε σταλεί εκεί και προσέφερε τις υπηρεσίες του στους Patriots, καθώς ο ίδιος πίστευε πως ήταν μέλος της Fox Hound. Όμως, όπως του είπε αργότερα ο Snake, η Fox Hound είχε διαλυθεί πριν τέσσερα χρόνια, αμέσως μετά τα γεγονότα στα νησιά Shadow Moses. Έτσι, ο Raiden μετά την συνάντηση του με τον Snake, και αφού άκουσε όσα αυτός του είπε , άρχισε να μπαίνει στις πρώτες υποψίες για το τι πραγματικά συμβαίνει στο Big Shell Plant.

Οι Patriots βέβαια, είχαν στείλει τον Raiden στο Big Shell Plant για να εξουδετερώσει τον Solidus και να σώσει τον πρόεδρο Johnson που ήταν πιόνι τους, αλλά και για έναν ακόμη λόγο... για να δοκιμασθεί σε αυτές τις ακραίες πολεμικές συνθήκες το S3 project, με τον Raiden να αποτελεί το πειραματόζωο. Το S3 σημαίνει Selection for Society Serenity και ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο προκαλούσε ψευδαισθήσεις στα επιλεγμένα του θύματα μέσω του ελέγχου των νανομηχανών που υπήρχαν μέσα στο αίμα τους. Στο αίμα του Raiden, υπήρχαν νανομηχανές τοποθετημένες από ανθρώπους των Patriots. Μια από τις ψευδαισθήσεις που δημιουργηθήκαν στον Raiden ήταν ο Roy Campbell (που του μιλούσε μέσω του Codec), ο οποίος δεν ήταν ο πραγματικός Campbell, αλλά μια ψηφιακή ύπαρξη, η οποία διέθετε τεχνητή νοημοσύνη και είχε δημιουργηθεί από το ίδιο το S3. Ο Raiden, μέσω και του ελέγχου των νανομηχανών στο αίμα του, πίστεψε μέχρι και λίγο πριν το τέλος της αποστολή του πως πρόκειται για τον πραγματικό Campbell, τον άνθρωπο που έδινε οδηγίες στον Snake κατά τα γεγονότα των Shadow Moses. Bέβαια, έμπαινε κατά διαστήματα σε υποψίες για το αν ο <<ψεύτικος>> Campbell του έλεγε όλη την αλήθεια σχετικά με την αποστολή, ειδικά μετά την συνάντηση του με τον Snake.


O Raiden έμαθε όλη την αλήθεια για τους Patriots όταν συνάντησε τον πρόεδρο Johnson, ο οποίος του έδωσε το MO disc, έναν δίσκο που περιείχε έναν ιό παρόμοιο με τον FOX DIE, τον οποίο είχε δημιουργήσει η Naomi, και που μπορούσε να καταστρέψει το GW. Στο Big Shell Plant βρισκόταν και η αδερφή του Otacon, Εma Emmerich η οποία σκοτώθηκε εκεί από έναν πρώην μέλος της Dead Cell, τον Vamp. Επίσης και η Olga σκοτώθηκε από τον ίδιο τον Solidus.

Τελικά, ο Solidus κατάφερε να ενεργοποιήσει το Arsenal Gear και να το οδηγήσει στο Federal Hall, εκεί όπου πριν από 230 χρόνια ο George Washington έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος τον Η.Π.Α. Σε αυτό το σημείο δόθηκε η τελική μάχη μεταξύ Solidus και Raiden με αποτέλεσμα τον θάνατο του πρώτου. Εκεί, ο Solidus είπε στον Raiden πως επαναστάτησε εναντίον των Patriots για το καλό του λαού (δείτε παραπάνω), φυσικά δεν αποκάλυψε την πραγματική αιτία της <<επαναστασής>> του. Πριν από αυτή τη μάχη, ο Raiden είχε πιαστεί αιχμάλωτος μέσα στο Arsenal Gear, κι εκεί ο Solidus του αποκάλυψε πως πριν χρόνια τον είχε εκπαιδεύσει ο ίδιος, αλλά αυτές τις μνήμες τις έσβησαν οι Patriots μέσω των νανομηχανών στο αίμα του. Μια ακόμη εφαρμογή του S3.

Το βασικό μήνυμα του MGS2 είναι ο έλεγχος-φιλτράρισμα του τεράστιου όγκου των πληροφοριών της σημερινής ψηφιακής εποχής, ώστε στους πολίτες να φθάνουν λανθασμένες ή μια μείξη λανθασμένων και μη λανθασμένων πληροφοριών με στόχο να τους δημιουργείται μια πλαστή αντίληψη της υπάρχουσας πραγματικότητας ή να τους δημιουργείται η αντίληψη μιας εναλλακτικής πραγματικότητας η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αλήθεια. Με αυτόν τον τρόπο, όσοι φιλτράρουν τις πληροφορίες, ελέγχουν έμμεσα τη σκέψη των πολιτών και χειραγωγούν- καθοδηγούν τις μάζες προς συγκεκριμένες λανθασμένες αντιλήψεις, με απώτερο στόχο την ανενόχλητη και ευκολότερη εξυπηρέτηση των επιδιώξεων τους.

Αυτό ουσιαστικά πράττουν και οι Patriots στα γεγονότα του Sons Of Liberty. Μέσω του συστήματος GW θέλουν να φιλτράρουν και να περάσουν στους πολίτες των ΗΠΑ τις πληροφορίες που αυτοί θέλουν με στόχο να τους παραπλανήσουν ή να τους οδηγήσουν σε μια λανθασμένη αντίληψη της υπάρχουσας κατάστασης. Έμμεσα λοιπόν, οι Patriots ελέγχουν την σκέψη των πολιτών και τους κάνουν να πιστέψουν ό,τι αυτοί επιθυμούν. Πέρα από το σύστημα GW που όπως ειπώθηκε, στόχος του είναι να παραπλανήσει τους πολίτες μέσα από το φιλτράρισμα των πληροφοριών, υπάρχει και το πρόγραμμα S3.Ουσιαστικά το πρόγραμμα S3 εντάσσεται στο γενικότερο σύστημα GW. Το S3 εφαρμόστηκε πλήρως στα γεγονότα του Big Shell όπου ο Raiden στάλθηκε με βασικό και πρώτο στόχο να απελευθερώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Johnson και να διαπιστώσει εάν οι τρομοκράτες έχουν την ικανότητα να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους για μια οικολογική καταστροφή. Στο Big Shell, o Raiden χωρίς φυσικά να το γνωρίζει, συμμετέχει σε μια πλήρη εφαρμογή του S3 και πίσω από όλα αυτά βρίσκονται οι Patriots, στους οποίους (χωρίς πάλι να το γνωρίζει) προσφέρει τις υπηρεσίες του. Όλα αυτά, τα κατάφεραν οι Patriots δίνοντας του εξαρχής πληροφορίες που δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα που εκείνος θα καλούνταν να αντιμετωπίσει, δημιουργώντας στη σκέψη του μια ψευδαίσθηση

1 σχόλιο:

AstrapoGiannos είπε...

ευχαριστω ρε μανωλη, επιτελους καταλαβα τι επαιζα. Περιμενω με αγωνια τα 2 επομενα επεισοδια.