Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Grand theft auto IV

Η σειρά Grand Theft Auto (GTA) πρωτοεμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 1997 για Playstation και PC, με το ομώνυμο game, προκαλώντας αίσθηση με την βία που απεικόνιζε. Φυσικά ο τίτλος κρίθηκε κατάλληλος μόνο για ενηλίκους. Από τότε έως σήμερα πολλά πράματα έχουν αλλάξει στην σειρά με μεγαλύτερη αλλαγή την μεταπήδηση της στις τρεις διαστάσεις που έγινε με το GTA III που πρωτοκυκλοφόρησε το 2001 για το Playstation 2, ενώ ταυτόχρονα η δημοτικότητα και φήμη του όλου franchise γιγαντώθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε κάθε νέος GTA τίτλος να ανταγωνίζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία έως και να υπερκερνά ακόμη και την βιομηχανία του κινηματογράφου την περίοδο κυκλοφορίας του. Ταυτόχρονα τα GTA games αποτελούν σήμερα ίσως το δημοφιλέστερο franchise και αυτό το αποδεικνύουν οι δεκάδες εκατομμύρια πωλήσεις που σημειώνει όταν κυκλοφορεί κάθε νέος GTA τίτλος. Αισίως λοιπόν φθάσαμε στην κυκλοφορία του Grand Theft Auto IV (GTA IV).


Σε αυτό το νέο κεφάλαιο για τη σειρά, παίζεται ως Niko Bellic. Πρόκειται για έναν Σέρβο ο οποίος πολέμησε στον πόλεμο της Βοσνίας. Ο Niko θέλοντας να ξεφύγει από το δύσκολο του παρελθόν και μετά από παροτρύνσεις του ξαδέλφου του Roman Bellic πηγαίνει στις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα στην Liberty City, μία εναλλακτική ψηφιακή εκδοχή της Νέας Υόρκης.O Niko γρήγορα συνειδητοποιεί πως όσα του έλεγε ο Roman περί χλιδάτης και άνετης, με πολλά λεφτά ζωής απείχαν πολύ από την πραγματικότητα, την οποία ο Niko άρχισε να βιώνει από τις πρώτες του κιόλας στιγμές στην πόλη. Αργότερα καθώς η πλοκή του τίτλου εξελίσσεται, αποκαλύπτεται από τον ίδιο τον Niko πως ο κύριος λόγος για τον οποίο κατέφθασε στην Liberty City, είναι η αναζήτηση ενός πρώην συμπολεμιστή του στον πόλεμο της Βοσνίας, του Florian Cravic, ο οποίος πρόδωσε τον ίδιο (Niko) και τους υπόλοιπους συμπολεμιστές τους με αποτέλεσμα τον θάνατο των τελευταίων. Αυτή η προδοσία γέννησε στον Niko την δίψα για εκδίκηση.

Το GTA IV είναι το πρώτο επεισόδιο της σειράς για τη ‘’νέα’’ γενιά. Πριν ακόμη κυκλοφορήσει το πρώτο video για τον τίτλο και χωρίς να υπάρχει μέχρι τότε η παραμικρή πληροφορία σχετικά με αυτόν, οι φίλοι του franchise και όχι μόνο προσπαθούσαν να μαντέψουν σε ποια πόλη θα λαμβάνει χώρα το νέο GTA, αν θα υπάρχει μία πόλη ή και άλλες όπως συνέβη στο GTA: San Andreas, ποιο θα είναι το προφίλ του νέου κεντρικού χαρακτήρα, πως θα είναι το gameplay του τίτλου. Με μία πρώτη ματιά, το GTA IV έχει σαφώς πιο ενήλικο χαρακτήρα, αν θα μπορούσε να είναι σωστή μια τέτοια διατύπωση για έναν GTA τίτλο, καθώς έτσι και αλλιώς το franchise προορίζεται για ενήλικα άτομα, αλλά και πιο σοβαρό – ρεαλιστικό ύφος. Η Rockstar North προσπαθεί να πετύχει το παραπάνω με κάποιες αλλαγές τόσο στον εικαστικό τομέα του τίτλου, δηλαδή στα γραφικά του αλλά και με κάποιες αλλαγές στο gameplay.

Πολλά gameplay στοιχεία τα οποία υπήρχαν σε παλαιότερους GTA τίτλους, ειδικά από το GTA III και μετά, δεν τα συναντούμε στο GTA IV. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η Rockstar North προέβει σε αυτήν την επιλογή για επίτευξη μεγαλύτερου ρεαλισμού στον τίτλο, μια προσπάθεια όμως που δεν παύει να έχει κάποια λάθη. Ενώ στα προηγούμενα GTA μπορούσατε να κλέψετε ανά πάσα στιγμή ένα ταξί, ένα πυροσβεστικό όχημα, ή ένα ασθενοφόρο και από τη μια στιγμή στην άλλη, από ένας άνθρωπος λίγο έως πολύ του υποκόσμου να γίνεται ένας ταξιτζής, πυροσβέστης ή οδηγός ασθενοφόρου, στο GTA IV όλα αυτά αποτελούν παρελθόν καθώς στην προσπάθεια της Rockstar North προς επίτευξη ρεαλισμού δεν είναι ότι πιο φυσιολογικό να υπάρχει η δυνατότητα για ένα άτομο που ζει μέσα στην παρανομία, αυτομάτως να γίνεται άλλος άνθρωπος, καθόλα νόμιμος, κάνοντας τον ταξιτζή, τον πυροσβέστη, τον οδηγό ασθενοφόρου. Εδώ είναι όμως που έχει σημειωθεί ένα λάθος, μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με το δρόμο που ακολουθήθηκε για ρεαλιστικότερη ατμόσφαιρα μέσα στον τίτλο, καθώς δεν αφαιρέθηκε η δυνατότητα να κλέψετε ένα περιπολικό της αστυνομίας και από εκεί που είστε εγκληματίας, έχετε πυροβολήσει, πατήσει με αυτοκίνητα κόσμο, να γίνεται μπάτσος και να κυνηγάτε τα αποβράσματα της Liberty City! Επιπλέον στο GTA IV, δεν υπάρχει η δυνατότητα χειρισμού αεροπλάνου. Ελικόπτερα υπάρχουν αλλά σε πολύ μικρότερη ποικιλία σε σύγκριση με τους GTA τίτλους που προηγήθηκαν. Φυσικά για ελικόπτερα τύπου Apachi, χρήση αλεξίπτωτου ή άρματα μάχης, ούτε λόγος. Τα stunt jumps που συναντάμε και σε προηγούμενα GTA έχουν παραμείνει και στο GTA IV, αν και αυτή η επιλογή κατά τον γραφών έρχεται λίγο έως πολύ σε αντίθεση με την προσπάθεια επίτευξης μιας πιο ρεαλιστικής ατμόσφαιρας. Επιπλέον στην Liberty City υπάρχει ένας αριθμός πουλιών, διακόσια στον αριθμό, και ο gamer καλείται εάν θέλει φυσικά να τα εντοπίσει και να τα εξουδετερώσει απλώς πυροβολώντας σε αυτά μια φορά. Ο Niko μπορεί να αναπληρώσει την ενεργεία του είτε τρώγοντας hot dog από πωλητές που συναντάει σε διάφορα σημεία της Liberty City, πηγαίνοντας σε καταστήματα γρήγορα καταναλώσιμου φαγητού και φυσικά όταν πηγαίνει να κοιμηθεί (δηλαδή όταν ο gamer κάνει save) στα κατά τόπους κρησφύγετα του. Φυσικά η δυνατότητα για κολύμπι υπάρχει και στο GTA IV.


Πέρα από τα στοιχεία που έχουν αφαιρεθεί, αλλά νέα έχουν προστεθεί στον τίτλο προσδίδοντας σε αυτόν ρεαλισμό. Το σημαντικότερα από αυτά είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου εκ μέρους του Niko. Mε το κινητό τηλέφωνο ο Niko μπορεί να επικοινωνήσει με άτομα που γνωρίζει στην Liberty City, να βγει έξω με αυτά για μπιλιάρδο, bowling, βελάκια, καμπαρέ, πιοτό, παρακολούθηση θεατρικής παράστασης, να αναλάβει κάποιες βρώμικες δουλείες από συγκεκριμένα άτομα, ή να καλέσει μια κοπέλα για ραντεβού. Φυσικά και τα άτομα της Liberty City που γνωρίζουν τον Niko μπορούν να του τηλεφωνήσουν ή να στου στείλουν sms. Στο το κινητό τηλέφωνο αναγράφεται η μέρα και η ώρα. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με τις εξόδους του Niko με φιλικά του πρόσωπα, είναι ότι τα τελευταία σταδιακά αρχίζουν να σέβονται και να συμπαθούν τον Niko όλο και περισσότερο παρέχοντας τον από ένα σημείο και μετά ορισμένες υπηρεσίες ή διευκολύνσεις. O Roman για παράδειγμα κατέχει μια υπηρεσία με κάποια ταξί, με αποτέλεσμα όποτε ο gamer (ως Niko) χρειάζεται γρήγορη μετακίνηση χωρίς να θέλει να διανύσει ο ίδιος την ενδιάμεση περιοχή από ένα σημείο A σε ένα σημείο B, να μπορεί να καλέσει τον Roman για να του στείλει έναν οδηγό του. Φυσικά πέρα από το παραπάνω, ο gamer μπορεί να επιβιβαστεί και σε κανονικά ταξί για να μετακινηθεί, πληρώνοντας όμως κάποιο χρηματικό ποσό ανάλογα με το μήκος της διαδρομής. Μέσα στην Liberty City, o Νiko μπορεί να συναντήσει τυχαία κάποια άτομα, τα οποία είτε δεν τα γνωρίζει καθόλου είτε είναι παλιοί του γνωστοί, και για τα οποία να κάνει κάποιες μικροαποστολές, εκτός βέβαια σεναρίου.

Επίσης σε κάποιες αποστολές του σεναρίου, υπάρχει για τον Niko η δυνατότητα της επιλογής, όπως για παράδειγμα να σκοτώσει ή να αφήσει τελικά σώο και αβλαβή το άτομο που κλήθηκε να εξουδετερώσει. Όσον αφορά τον τομέα του χειρισμού , το GTA IV σε αυτόν τον τομέα είναι αναμφίβολα το καλύτερο GTA με σημαντικότερη βελτίωση, αυτήν στην σκόπευση. Ο Niko όταν σκοπεύει και σημαδεύει τον οποιοδήποτε στη Liberty City, τότε η κάμερα έρχεται στο ύψος του ώμου του, και φυσικά υπάρχει η επιλογή για σκόπευση από το δεξί ή αριστερό μέρος της οθόνης. Καθώς ο Niko έχει στραμμένο το όπλο του σε ένα npc σημαδεύει τον κεντρικό κορμό του, ενώ μπορεί να κουνήσει λίγο το όπλο ώστε να σημαδέψει τα άκρα του npc ή το κεφάλι του. Το σύστημα κάλυψης που πρωτοεμφανίστηκε στο GTA: San Andreas υπάρχει και στο GTA IV αλλά είναι σαφώς βελτιωμένο και πιο λειτουργικό και φυσικά ο Niko μπορεί να πηδάει κοντούς φράχτες ή εμπόδια και να ανεβαίνει σκάλες. Τα rpg στοιχεία του San Andreas απουσιάζουν ενώ όταν Niko πίνει σε κάποιο bar, μεθάει σε τέτοιο βαθμό που για κάποιο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του, με την κάμερα να κουνιέται συνεχώς εξομοιώνοντας την μέθη. Φυσικά αν ο Niko είναι σε κατάσταση μέθης και οδηγεί αυτοκίνητο των καταδιώκει η αστυνομία. Στο οπλοστάσιο θα συναντήσετε από απλά περίστροφα και αλεξίσφαιρα έως bazooka, ενώ στα οχήματα από βέσπες έως ταχύτατα αυτοκίνητα, λεωφορεία, ελικόπτερα και ταχύπλοα σκάφη.


Το GTA IV είναι το πρώτο GTA game που εμπεριέχει online multiplayer modes στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν έως και 16 παίχτες. Συνολικά υπάρχουν 15 διαφορετικά modes στο online τμήμα του παιχνιδιού, από το κλασσικό team deathmatch μέχρι και free mode στο οποίο είναι διαθέσιμος όλος ο χάρτης, δηλαδή ολόκληρη η Liberty City, με τους παίχτες να μην έχουν κάποιον αντικειμενικό στόχο, αλλά απλώς να κινούνται μέσα στην πόλη, να αλληλοσκοτώνονται και να κάνουν οτιδήποτε οι ίδιοι θέλουν. Παίζοντας online, o κάθε παίχτης αναβαθμίζει (level up) τον χαρακτήρα του, ο οποίος είναι πλήρως παραμετροποιήσιμος, δηλαδή υπάρχει αρκετά μεγάλο customization στην εμφάνιση του χαρακτήρα που διαθέτει ο παίχτης. Ανεβαίνοντας leve μπορεί να αποκτήσει νέο ρουχισμό. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως όσο περισσότερα λεφτά μαζεύει ο παίχτης με τον χαρακτήρα του κατά την διάρκεια ενός online mode τόσο γρηγορότερα ανεβαίνει και level, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση τα χρήματα μεταφράζονται στα xp τα οποία και οδηγούν από ένα μικρότερο level σε ένα άλλο μεγαλύτερο level. Εν κατακλείδι το online τμήμα του παιχνιδιού είναι αρκετά καλό και πάνω απ’ όλα διασκεδαστικό, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη πολύ μεγάλη αντοχή του GTA IV στον χρόνο.

Η απεικόνιση της Liberty City είναι το λιγότερο εξαιρετική και συμβαδίζει με την προσπάθεια για μεγαλύτερο ρεαλισμό στον νέο τίτλο της Rockstar Games. Τα χρώματα, ο σχεδιασμός των κτηρίων, οχημάτων, περιβαλλόντων, npcs και γενικότερα το ύφος της αισθητικής που διακατέχει τον τίτλο προσδίδουν στην Liberty City του GTA IV έναν αρκετά πιο ρεαλιστικό τόνο από τις πόλεις των υπολοίπων GTA. Στη Liberty City υπάρχουν αρκετά κτήρια ή μνημεία, με παραποιημένες ονομασίες φυσικά που αντιστοιχούν σε πραγματικά κτήρια ή μνημεία της Νέας Υόρκης. Το άγαλμα της ελευθερίας ή o ουρανοξύστης της Chrysler είναι μερικά από αυτά. Το draw distance είναι τεράστιο με ελάχιστα pop ups τα οποία τις περισσότερες φορές δεν γίνονται αντιληπτά, ενώ ο φωτισμός είναι εξαιρετικός και φυσικά ανάλογος με την χρονική στιγμή της ημέρας. Από τα καιρικά φαινόμενα ιδιαίτερα ξεχωρίζει αυτό της καταιγίδας με τις εντυπωσιακές λάμψεις από τις αστραπές και τους κεραυνούς. Η θάλασσα πλέον μοιάζει ακόμη περισσότερο με θάλασσα. Τα textures είναι κάτι περισσότερο από καλά για GTA τίτλο και ικανοποιούν απόλυτα, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται real time σκιές τόσο για τους ncp, όσο και τα οχήματα και το περιβάλλον της Liberty City, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό από τη στιγμή μάλιστα που οι σκιές των κτηρίων αλλάζουν θέση ανάλογα με την ώρα κατά την διάρκεια της ημέρας. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνουν οι εκρήξεις οι οποίες είναι καταπληκτικές για GTA τίτλο και όχι μόνο. Επιπλέον είναι η πρώτη φορά σε GTA τίτλο που τα φώτα των αυτοκινήτων κατά την διάρκεια της νύχτας δεν έχουν διακοσμητικό ρόλο, καθώς φωτίζουν σημαντικά οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά σας και έτσι είναι αρκετά ευκολότερη η οδήγηση μέσα στο σκοτάδι. Μείον για τον τίτλο αποτελεί η ύπαρξη κάποιου aliasing που όμως συνηθίζεται και δεν ενοχλεί ενώ το εφέ της θολούρας (blur) που παρατηρείτε στο βάθος ίσως να μην αρέσει σε κάποιους. Όλα τα παραπάνω, με τα καλύτερα physics - animation και καλύτερο frame rate που είχε ποτέ GTA τίτλος. Αξίζει να σημειωθεί πως η ανάλυση των γραφικών δεν είναι γνήσια 720p αλλά 640p που γίνεται upscale στα 720p. Τέλος στον ηχητικό τομέα ο τίτλος είναι εξαιρετικός με πλήθος ραδιοφωνικών σταθμών και τραγουδιών, ενώ ιδιαίτερα ξεχωρίζουν οι φωνές των npc κατά τη διάρκεια των cut scenes.


Συμπερασματικά το GTA IV είναι ένας εξαιρετικός τίτλος από κάθε άποψη, που αξίζει τα λεφτά του, προσφέροντας δεκάδες με εκατοντάδες ώρες sand box gameplay, σε μια τεράστια εικονική πόλη, την Liberty City. Μπορεί ο τίτλος να μην είναι επαναστατικός όπως ίσως περίμεναν κάποιοι, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να δυσαρεστηθούν ως έναν βαθμό από ορισμένες περικοπές που έγιναν στον τίτλο στο όνομα του ρεαλισμού, επιπλέον σε αυτήν την κατεύθυνση που ακολούθησε το GTA IV, ορισμένα λάθη έστω και όχι τόσο σημαντικά δεν έχουν αποφευχθεί, αλλά η ουσία είναι αλλού. Το GTA IV παραμένει ένας 100% GTA τίτλος που σε καμιά περίπτωση δεν απογοητεύει αλλά αντιθέτως εντυπωσιάζει, και μάλιστα κατά περιπτώσεις σε μεγάλο βαθμό και δίνει μαθήματα για το πώς θα πρέπει να είναι ένα game του είδους του. Άλλωστε οι μιμητές υπήρξαν πολλοί και θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι που θα πετύχουν σε μικρότερο η μεγαλύτερο βαθμό αυτά που δίδαξε η σειρά GTA.

1 σχόλιο:

lydia lou είπε...

hi!!!kala kaneis pou grafeis mono dika sou keimena...kala xristougenna kai kalhnyxta...