Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Η ζωή έχει χρώμα ή και videogames = ναρκωτικά, αλκοόλ, κάπνισμα, σεξ χωρίς προφυλάξεις = η ανθρώπινη ηλιθιότητα δεν έχει όρια

Πιστεύω οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε δει τις τελευταίες μέρες στην τηλεόραση κάποια τηλεοπτικά μηνύματα, από το υπουργείο υγείας νομίζω δεν είμαι σίγουρος, που έχουν την γενική ονομασία η "ζωή έχει χρώμα" και στα οποία επώνυμοι Έλληνες περνούν μηνύματα στην νεολαία κατά των ναρκωτικών, του καπνίσματος, του αλκοολισμού, του σεξ δίχως προφυλάξεις. Προς μεγάλη μου λύπη σε ένα από αυτά τα μηνύματα τα videogames, το δικό μου αγαπημένο χόμπι όπως και πολλών άλλων που γνωρίζω εξισώνεται με όλες τις προαναφερθείσες πληγές αυτής της κοινωνίας. Oρίστε το video:





Δυστηχώς όλα αυτά συμβαίνουν διότι υπάρχει πλήρης άγνοια σε αυτήν την χώρα τι εστί videogame. Aλλά δεν περίμενα και τίποτα καλύτερο όταν αυτό το κράτος ταυτίζει τον τζόγο με τα videogames. Videogame λοιπόν είναι ένα λογισμικό που έχει ως στόχο να διασκεδάσει και να ψυχαγωγήσει ένα παίχτη ή περισσότερους. Ένα videogame μπορεί να οξύνει τα αντανακλαστικά ενός παίχτη, πχ τα first person shooter, να τον κάνει να παίρνει γρήγορα αποφάσεις ή να προωθήσει το ομαδικό πνεύμα, πχ ένα multiplayer game. Eπίσης τα videogames μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην εκπαίδευση. Το History Channel παραδείγματος χάριν χρησιμοποιήσε την μηχανή του real time strategy game Rome: Total War προκειμένου να απεικονίσει ιστορικές μάχες ή ο αμερικανικός στρατός μέσω του Αmerica's Army εκπαιδεύει τους στρατιώτες του πέρα από το κανονικό και σε ένα εικονικό πεδίο μάχης. Επίσης το videogane Flight Simulator είναι ουσιαστικά ένας εξομοιωτής πλοήγησης αεροπλάνου. Tα videogame ασχολούνται με φιλοσοφικές αναζητήσεις (shenmue, metal gear, final fantasy κτλ). Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα.

Την στιγμή που στην Ελλάδα προβάλλονται τέτοια μυνήματα κατά των videogames, πέρα από το γεγονός ότι προσβάλλονται αρκετοί άνθρωποι, είτε είναι gamer είτε εργάζονται σε αυτόν τον χώρο, σε άλλες χώρες ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι τα videogames αποτελούν μια από τις σημαντικές βιομηχανίες της χώρας και θα δίνεται προς αυτά χρημοδότηση (Μπλερ, Ηνωμένο Βασίλειο) ή σημαντικές προσωπικότητες της βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών χρίζονται Ιππότες (Πίτερ Μολυνό, Σιγκέρου Μιγιαμότο από Γαλλία). Στο εξωτερικό ορχήστες κάνουν παραστάσεις στις οποίες παίζουν μουσικές από διάφορα games. Πάρτε...


Metal Gear Solid Theme

Κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου πρέπει σαφώς να ορίζεται από μέτρο και εγκράτεια. Ξέρω gamer που έχουν περάσει πανεπτιστήμιο, άλλους που είναι επιτυχημένοι στη δουλειά τους, που έχουν κάνει μεταπτυχιακά, παιδιά έχουν υπηρετήσει την πατρίδα σχεδόν δύο χρόνια κ.α. Δεν θα πρέπει να κατηγορούνται όμως τα videogames εξαιτίας της αδυναμίας των ανθρώπων και ακόμη το χειρότερο να τσουβαλοποιούνται πχ με τα ναρκωτικά, κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί και επικύνδινο. Δεν θα πρέπει να κατηγορείται η βιομηχανία των videogames όταν games με βία που προορίζονται μόνο για ενήλικες παίζονται από ανήλικα άτομα, το φταίξιμο βρίσκεται στους πολιτές, στην αδιαφορία των γονέων και του ίδιου του κράτους που όπως είπα είναι τόσο ανίκανο που δεν ξέρει τι είναι videogame, ταυτίζοντας τον με το τζόγο όταν το ίδιο έχει εθίσει τον κόσμο σε όλα τα "τυχερά" παιχνίδια, πρώτο, λότο, στοίχημα και δε συμμαζεύεται. Και ωραία κρατικοί κύριοι η ζωή έχει χρώμα, εγώ λέω όμως ότι εσείς το κάνατε δύσκολο να φαίνεται. Ειδικά στις μεγάλες πόλεις που να πάνε τα παιδιά; στις αλάνες που δεν υπάρχουν, στους αθλητικούς χώρους που δεν χτίσατε; αντιθέτως, όλα τα πρότυπα που προβάλλονται σήμερα ώς τα ιδανικά ενός σύγχρονου ανθρώπου, δημιουργούν τους νέους της καφεταίρειας, του αχαλίνοτου τσιγαριλικιού και πολλών άλλων δεινών, και για αυτό εσείς φταίτε. Γιατί για παράδειγμα δεν κατειγορείτε την τηλεόραση που περνά την ιδεά της εύκολης και χωρίς προσπάθεια εφήμερης επιτυχίας. Εγώ πάντος προτιμώ να παίξω το Okami εν τέλει παρά να συμμετέχω σε μια "ζουρλαμάρα".




Όkami

Eλπίζω κάποια μέρα να καταλάβετε πως τα videogame δεν είναι τζόγος, ναρκωτικά ή κάτι άλλο δεινό, αλλά ίσως να είναι και μια μορφή τέχνης. Ως τότε καλό ξεστράβωμα.

1 σχόλιο:

Doppelganger είπε...

Πεστα ρε Big. Αλλα οταν ο καθενας μπορει να γινει υπουργος και να παιρνει αποφασεις χωρις να εχει την παραμικρη ιδεα για το τι κανει, τοτε τι αλλο να περιμενει κανεις.

Μα απορω. Εφημεριδες δεν διαβαζουν, internet δεν εχουν, ειδησεις δεν βλεπουν για να δουν ποσο σημαντικα εινα στην οικονομια πλεον τα βιντεοπαιχνιδια; Μου φαινεται το μονο που ξερουν να κανουν ειναι να γυριζουν τσοντες και να χειροκροτανε.