Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Τι είναι το El Nino

Στον Ειρηνικό ωκεανό πνέουν ισχυροί αληγείς άνεμοι οι οποίοι απομακρύνουν τα επιφανειακά νερά που βρέχουν τις δυτικές ακτές τις Ν.Αμερικής και τα κατευθύνουν προς την περιοχή των Φιλλιπινών. Το αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας είναι τη θέση των θερμών επιφανειακών νερών, που απομακρύνονται από την πνοή των αληγών , να την παίρνουν ψυχρότερα νερά τα οποία ανέρχονται από μεγάλα βάθη. Τα ψυχρά αυτά νερά είναι πλούσια σε οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες κάνοντας τις περιοχές όπου βρίσκονται ιδανικούς ψαρότοπους.

Ο Δ.Ειρηνικός ωκεανός στον οποίο συγκεντρώνονται είναι θερμότερος από τον Α.Ειρηνικό και χαρακτηρίζεται ‘’θερμή λίμνη’’.

Κοντά στην περίοδο όμως των Χριστουγέννων οι αληγείς άνεμοι του Ειρηνικού ωκεανού μετατοπίζονται αρκετά νοτιότερα από τη συνήθη τους θέση. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος αλλάζει σημαντικά ο καιρός κατά μήκος των δυτικών ακτών της Ν.Αμερικής. Επίσης παύει η άντληση ψυχρού νερού, επομένως μειώνονται οι ποσότητες των θρεπτικών ουσιών με συνέπεια την εξαιρετικά μικρότερη ποσότητα ψαριών που αλιεύονται.Το παραπάνω φαινόμενο είναι γνωστό ως EL NINO.



Tο EL NINO δεν έχει μόνο τοπικό χαρακτήρα καθώς επηρρεάζει το κλίμα σε παγκόσμια κλίμακα και κυρίως στις τροπικές περιοχές.

Συνήθως το EL NINO διαρκεί μερικές εβδομάδες και στη συνέχεια ο καιρός επανέρχεται στην πρωτύτερη του κατάσταση με αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοτήτων των ψαριών που αλιεύονται. Όμως ορισμένα έτη το EL NINO διαρκεί μήνες με καταστρεπτικά αποτελέσματα λόγω της δραματικής μείωσης των αλιευόμενων ψαριών. Τέτοια ενισχυμένα El NINO συμβαίνουν κάθε τρία με επτά έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: