Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Playstation 3

Πριν τέσσερις ημέρες εισήλθα κι εγώ στην νέα γενιά παίρνοντας επιτέλους το PS3, αφού έσταξα 435 ευρώ. Η πρώτη αίσθηση που μου άφησε η κονσόλα πιανοντάς την είναι πως είναι πολύ γερή, συμπαγής, μου έδωσε την εντύπωση πως εξωτερικά το περιβλημά της είναι μέταλλο και όχι πλαστικό (πλάστικό είναι βέβαια εξαιρετικής ποιότητας). Η κονσόλα γενικά αποπνέει μια έντονη χλιδή συν μια ωμή υπολογιστική δύναμη. Το πάνω μέρος της γυαλίζει τόσο πολύ που αν βάλεις κοντά το προσωπό σου θα δεις το είδωλο του εαυτού σου. Γενικά το PS3 ως προς τον σχεδιασμό του είναι για εμένα ένα κομψοτέχνημα.


Αφού έβγαλα την κονσόλα από το κουτί της την συνέδεσα με την τηλεόραση. Στην αρχή μου ζήτησε να επιλέξω γλώσσα, profile (BigBOSS) να ρυθμίσω την ώρα κτλ κτλ. Αφού έκανα ότι χρειαζόταν να γίνει τελικά μπήκα στο βασικό μενού της κονσόλας, το οποίο έχει τις εξής επιλογές: users, settings (ρυθμίζεις την εικόνα, τον ήχο, την σύνδεση στο internet κ.α.), photo, music, video, game, network, playstation network και friends.
Αρχικά μέχρι να εξoικιωθεί κάποιος με το menu του PS3 ίσως να μπερδευτεί λίγο. Τώρα στο menu ο κάτοχος της κονσόλας μπορεί να βάλει ότι χρώμα ή εικόνα θέλει ως background. Φυσικά το PS3 έχει ενσωματομένο Wi-Fi και bluetooth επομένως και τα χειρηστίρια είναι ασύρματα αλλά και υπάρχει δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης με το διαδύκτιο. Η κονσόλα υποστηρίζει όλες τις αναλύσεις δηλαδή 480i, 480p, 570i, 570p, 720p, 1080i, 1080p. Όταν είναι ανοιχτή και λειτουργεί ο θόρυβος είναι σχεδόν μηδαμινός, πράγματι η sony εδώ έκανε καταπληκτική δουλειά. Η κονσόλα βέβαια έχει την δυνατότητα αναπαραγωγής blu ray δίσκων, χάρη στους οποίους μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος ταινίες σε ανάλυση έως και 1080p (1920x1080 progressive) δηλαδή μιλάμε για full HD (Ηigh Definition). Ένας μονής όψης BD δισκος έχει αποθηκευτικό χώρο 25GB ενώ ένας διπλής όψης 50GB!. Για να καταλάβετε γιατί μιλάμε λέω πληροφοριακά πως τα DVD διπλής επίστρωσης (για games, ταινίες κτλ) μετα βίας φθάνουν τα 9 και κάτι GB.


το λογότυπο του blu ray

To χειρηστίριο της κονσόλας είναι το γνωστό sixaxis, φυσικά είναι ασύρματο καθώς επικοινωνεί με την κονσόλα μέσω της τεχνολογίας bluetooth. Σε σχέση με το χειρηστίριο του PS2 dualshock 2, το sixaxis είναι αρκετά ελαφρύτερο και τα πλήκτρα R2 και L2 έχουν μετατραπεί πλέον σε σκανδάλες. Το sixaxis στο κέντρο του φέρει το λογότυπο των playstation με το πάτημα του οποίου εμφανίζεται ένα menu με τις επιλογές "turn off the system" και "turn off the controller", δηλαδή τόσο η κονσόλα όσο και το χειρηστίριο μπορούν να κλείσουν ασύρματα (με το sixaxis δηλαδή). Η επαναφόρτιση του sixaxis, όταν τελείωσει η μπαταρία του, γίνεται απλώς με την σύνδεση του στο PS3 μέσω ενός usb καλωδίου, δηλαδή δεν χρειάζεται αγορά νέων μπαταριών.

Το PS3 έχει και τη δυνατότητα να βγάλει ήχο 7.1, δηλαδή διαχωρίζει τον ήχο σε 7 διαφορετικά ηχεία, οπότε σε συνδιασμό και με ένα από τα 7.1 συστηματάκια της Logitech, καθώς παίζεται ένα game, ακούτε μουσική ή βλέπεται κάποια ταινία θα ακούτε ήχο με ΦΟΒΕΡΗ ποιότητα.

Γενικά το PS3, κατά τη γνώμη μου πάντα, αξίζει τα λεφτά του και με το παραπάνω. Προσφέρει φοβερή υπολογιστική ισχύ (CELL+RSX) για εκπληκτικά games (που βγήκαν ή πρόκειτε να βγούνε), 7.1 ήχο, υποστηρίζει ακόμη και ανάλυση 1080p, έχει Wi-Fi+Βluetooth, έχει ενσωματωμένο blu ray player πράμα που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να απολαύσει blu ray ταινίες στα 1080p με μόλις 430 ευρώ τη στιγμή που τα blu ray players που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά (και που φυσικά παίζουν μόνο ταινίες) είναι πολύ ακριβότερα του PS3.

Βέβαια για μένα ο κυριότερος λόγος (όχι βέβαια ο μοναδικός) αγοράς του PS3 είναι το game Μetal Gear Solid 4: Guns Of The Patriots, είμαι τρελός φαν της σειράς και δεν θέλω με τίποτα να το χάσω, καθώς θα πάω και στρατό σε λίγους μήνες οπότε αν δε το παίξω-τερματήσω τώρα που θα βγει σε 2-3 μήνες (Μάρτιος-Απρίλιος) μετά γαμ***τα και θα αργήσω να το παίξω και δεν θα το ευχαριστηθώ όπως πρέπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: